Groene inhoudsopgave

Heb jij een Calathea in huis en wil jij deze graag stekken? Maar weet je niet zo goed hoe dit moet en waar je moet beginnen? Hieronder bespreken wij hoe je een Calathea kan stekken en waar je rekening mee moet houden.

Stekken

Zodra jouw Calathea-moederplant erg blij is, zal hij stekjes gaan groeien. Deze stekjes kun je verpotten en zo heb je weer kleine baby Calathea-plantjes. Als eerste is het van belang dat je de plant uit de pot haalt, maar zorg er natuurlijk wel voor dat je dit voorzichtig doet. Vervolgens kun je de kluit een beetje uitrekken zodat je gemakkelijk bij de wortels en de stekjes kunt. Als je een stekje gevonden hebt, kun je deze gemakkelijk een beetje lostrekken. Zorg er natuurlijk wel eerst voor dat hij wat los zit, voordat je gaat snijden. Snijden kan namelijk verschillende risico’s met zich mee brengen. Denk hierbij aan het beschadigen van de wortels van de moederplant en het stekje. Je wil natuurlijk wel dat beide planten zich goed kunnen ontwikkelen. Zodra je hem een beetje hebt losgetrokken kun je hem voorzichtig snijden van de moederplant af. Er kunnen meerdere stekjes bij de moederplant zitten. Het wordt aangeraden om deze allemaal tegelijk te stekken. Zo kan de moederplant zich in een keer herstellen. 

Verpotten

Zodra je het stekje van de moederplant hebt afgesneden kun je deze gaan verpotten in een pot. Zorg ervoor dat je een mooie grote pot hebt, zodat je hem niet weer hoeft te verpotten als hij te groot wordt. Zorg ervoor dat hier luchtige en vochtige potgrond in zit. Je zet je stekje erin en geeft hem nog wat extra water. Zet hem in halfschaduw, geef hem wat extra aandacht en jouw Calathea-stekje zal zich snel gaan ontwikkelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.