Zodra de herfst en winter beginnen wordt het natuurlijk akelig koud. Dit kan een nadeel hebben op jouw tuinplanten. Maar wat kan je hier nou het beste aan doen? Hieronder bespreken wij hoe jij jouw tuin het beste winterklaar kunt maken.

Wanneer?

Natuurlijk is het wel van belang om te weten wanneer je het best je tuin winterklaar te kunt maken. Je wil natuurlijk niet dat je te laat bent en alsnog al jouw tuinplanten kapotvriezen. Eigenlijk is er niet een vaste tijd om jouw tuin winterklaar te maken, maar meestal wordt dit gedaan in de maand oktober. Dit omdat de grond dan nog niet te koud is en je eventuele wijzigingen nog kunt maken. Ook heb je het gedoe met vastgevroren grond nog niet.

Gazon

In de winter krijgen niet alleen je tuinplanten het zwaar te verdragen, maar ook zeker je gazon. Allereerst is het van belang om alle troep uit je gazon te halen, zo weet je zeker dat jouw gazon goed kan ademen en zich alsnog goed kan blijven produceren. Ook zorgt dit ervoor dat alle lichtstraaltjes die het gazon kan opvangen bij het gras komt. Daarnaast wordt het ook aangeraden verticuteren, zo kan het gazon alle voedingsstoffen goed opvangen. Ook harken, maaien en het strooien van kalk wordt aangeraden. Heb je dit allemaal gedaan? Dan is jouw grasmat helemaal klaar voor een strenge winter!

tuin winterklaar maken

Planten en kou

Natuurlijk gaan je planten het merken als het kouder wordt, hier kun je verschillende dingen tegen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je planten of het naar binnen halen van de planten die echt niet tegen de kou kunnen. Ook wordt het afgeraden om direct de dode blaadjes en planten uit de plantenbak te halen. Dit komt omdat sommige planten onbewust vaste planten zijn. Het isoleren van de planten kan erg gemakkelijk door bijvoorbeeld je plant in te pakken tegen de kou. 

Snoeien

Ook wordt het aangeraden om in het begin van de winterperiode de planten te snoeien die je kunt snoeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boom. Zodra het weer lente wordt zal deze nieuwe takken en bladeren gaan groeien. Hoe fijn is het om je hele tuin opgeruimd en gesnoeid te hebben. Zodra je dit alles gedaan hebt is jouw tuin helemaal winterklaar. 

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik de tuin winterklaar maken?

Je kunt jouw tuin winterklaar maken rond de maand oktober.

Hoe moet ik mijn planten beschermen tegen vorst?

Planten die niet goed tegen vorst kunnen, kun je beter inpakken tegen de kou. Dit kun je doen door een jute zak over de plant te doen. Ook kun je de potgrond beschermen door er boomschors of stro op te leggen.

Welk onderhoud moet ik plegen om mijn tuin winterklaar te maken?

Het is in ieder geval belangrijk om te snoeien, de gevallen bladeren op te ruimen en je kunt het gazon nog voor de laatste keer maaien. Zorg ervoor dat je het gazon niet te kort maait.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *