Groene inhoudsopgave

Iedere tuin is elk jaar wel toe aan een snoeibeurt. Dit is goed voor de plant en het voorkomt natuurlijk dat jouw tuin een rimboe wordt. Toch is het af te raden om alle planten in één keer te snoeien. Het verschilt namelijk per plant wanneer ze toe zijn aan een nieuwe coupe. Hieronder lees je wanneer het de juiste tijd is om te snoeien, afhankelijk van de plant.

Basisregels

Voordat je gaat snoeien, is het belangrijk om je te houden aan een aantal basisregels. Zo moet het gereedschap schoon en scherp zijn waarmee je gaat werken. Ook is het belangrijk om oude takken zo diep mogelijk terug te snoeien. Daarnaast moet de vorm van de plant in balans blijven en haal schurende takken van elkaar weg. Snoei ook vooral niet wanneer het vriest.

Herfst

Bij een aantal planten begint de saptroom al vroeg te werken. Het is daarom belangrijk om voor het einde van het jaar de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif te snoeien. Wanneer je deze planten pas in januari of later gaat snoeien, bestaat de kans dat de snoeiwonden gaan bloeden. Daarnaast mag je vrijwel elke plant snoeien in de herfst. Zo mag je fruitbomen, klimplanten, sierstruiken, druivenstruiken, heggen, rozen en kruipplanten snoeien wanneer de herfst is aangebroken. Over het algemeen zijn september en oktober hiervoor goede maanden.

Winter

De winter is een goede periode om heesters, heggen, rozen en kruipplanten te snoeien. De heesters kunnen volledig tot de grond worden weggeknipt, wanneer de plant er niet meer goed uitziet. Het nadeel hiervan is dat je in de eerstvolgende lente geen bloemen zult zien. Ook kunnen oude struiken en bladverliezende bomen gesnoeid worden in de winter. Wanneer de vorst voorbij is, mogen in februari de fruitbomen ingekort worden.

Lente

Alle heesters die na juni beginnen te bloeien mogen in het voorjaar worden gesnoeid. Dit zijn onder andere de vlinderstruik, rozen en lavendel. Daarnaast is de lente de ideale tijd om de fruitbomen te voorzien van een nieuw kapsel. Wanneer het einde van de lente nadert, mogen ook de rozen, kruipplanten, klimplanten en druivenstruiken een stukje korter worden gewiekt.

Zomer

De heesters die in het voorjaar bloeien, worden na de bloei gesnoeid. De juiste tijd hiervoor is de zomer. De jasmijn is de laatste heester die je gaat snoeien. Wanneer je wacht met snoeien, krijg je de volgende groeiperiode helaas geen bloemen te zien. Daarnaast mogen vrijwel alle planten in de zomer gesnoeid worden, behalve de heggen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.