Groene inhoudsopgave
Wil jij graag beginnen met een moestuin, zodat je je eigen fruit en groente kan groeien? Maar heb je niet zo’n grote tuin? Geen probleem! Hieronder bespreken wij hoe je het beste een moestuin kunt starten in een kleine tuin en waar je op moet letten.
Grond
Zodra je hebt besloten om een moestuin te kweken heb je natuurlijk een goede bodem nodig. Een vruchtbare grond is erg belangrijk, dit omdat de planten hun voedingsstoffen uit de grond halen. Ook is het van belang om de grond goed voor te bereiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spitten van de grond. Dit zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig wordt. Ook kun je hierna compost of mest over de grond strooien. Zo weet je zeker dat de moestuinplantjes zich prima zullen vermaken op dit gezonde en vruchtbare stukje grond.
Groenten kiezen
Natuurlijk is het ook erg belangrijk om te weten wat voor groenten je wilt kweken. Vaak wordt er gedacht dat alle groenten wel in de moestuin kunnen, maar niks is minder waar. Veel groenteplantjes zijn niet geschikt voor het Nederlandse klimaat. Zorg er dus voor dat je groenten kiest waarvan je zeker weet dat het goed gaat groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wortelen, prei, uien maar ook snijbonen, rabarber en andere koolsoorten. Ook is het natuurlijk belangrijk om uit te rekenen hoeveel planten er in jouw moestuin passen.
Moestuin potten
Heb je geen ruimte voor een echte moestuin, of heb je alleen een balkon? Dan is het alsnog mogelijk om je eigen groente en fruit te kweken. Dit kun je natuurlijk ook gewoon doen in potten. Zorg ervoor dat de grond weer lekker luchtig en vruchtbaar is en begin met jouw eigen moestuin. Potten zijn misschien niet zo heel erg groot maar toch kan je hier bijvoorbeeld een courgette- of tomatenplant in kweken. Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die je in potten kunt kweken. Zorg ervoor dat voor je begint met een moestuin dat je informatie hebt over de groente en hoeveel ruimte ze in beslag nemen om goed te groeien.
Veelgestelde vragen
Bij een kleine moestuin is het verstandig om te kiezen voor groenten, die van zichzelf sterk zijn. Denk hierbij aan sla, spinazie, rucola, rode bieten, wortels, radijzen, uien en bonen. Bij kruiden kun je denken aan peterselie, bieslook en koriander. Allemaal snelgroeiend en vereisen weinig onderhoud.
Wanneer je begint is het belangrijk dat de grond goed vlak is. Spit vervolgens de aarde goed om, zodat deze makkelijk bewerkbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat er zoveel mogelijk onkruid wordt verwijderd en het geheel wordt afgedekt met vruchtbare moestuingrond. Maak een ontwerp voor de indeling en begin met planten!
In principe begin je eind maart / begin april met de aanleg van een moestuin. In de winter kun je natuurlijk al wel een plan opstellen. Hierbij is het wel belangrijk dat je voor de juiste groentes en kruiden kiest.