begonia stekken

Is jouw lievelingsplant nou ook een Begonia?  En wil jij ervoor zorgen dat je meer mini Begonia’s kan krijgen? Dit kan als je stekjes maakt van je moeder begonia plant. Wil jij weten hoe je dit het best kan doen? Hieronder bespreken wij hoe je het best een Begonia kan stekken.

Stekken

Er zijn verschillende manieren waarop je een Begonia kan stekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stengelstek of een bladstek. 

Stengelstek

De stengelstek is de makkelijkste manier van het stekken van jouw Begonia. Allereerst knip je een stengel af van minstens tien centimeter met wat blaadjes van de moederplant. Vervolgens kan je ervoor kiezen om het stekje in water te zetten zodat je de wortels ziet ontwikkelen. Zodra je de stek op water wil zetten is het wel belangrijk dat je de onderste blaadjes eraf haalt. Op deze manier voorkom je rotte bladeren. Meestal verschijnen de eerste wortels binnen een paar weken. 

Zodra de wortels ongeveer drie centimeter zijn kan je hem verpotten in een pot met potgrond. Wil jij je stekje nou niet eerst op water zetten, dan kan je er ook voor kiezen om het stekje direct in de grond te zetten. Ook kan je het stekje ook direct in potgrond zetten. Op deze manier kan je helaas niet zien hoe de wortels zich ontwikkelen en kan het zijn dat het stekje de eerste paar weken er niet zo blij bijstaat. 

Bladstekken

Het stekken van een Begonia door middel van bladstekken wordt ook steeds populairder. Helaas kan dit niet altijd bij elke kamerplant, gelukkig wel bij de Begonia! Zodra je ervoor kiest om te stekken via bladstekken is het de bedoeling dat je een gezond blad afknipt op het punt waar de stengel van de plant bij een komt. Zodra je je stekje hebt is het verstandig om hem eerst bij de wond met wat stekpoeder in contact te laten komen. Daarna zet je het stekje in de grond met de wond net onder de grond of er net boven. Via de wond komt er als het ware een nieuwe mini Begonia groeien. 

Zo stek je een stippenbegonia

Veelgestelde vragen

Is het stekken van de Begonia makkelijk?

Ja, je kunt de Begonia op meerdere manieren stekken: zelfs met alleen maar een blad.

Wanneer kan ik mijn Begonia stekken?

De beste periode om planten te stekken, is in de lente of zomer. In deze perioden zijn de planten sterk genoeg om te kunnen overleven.

Kan een Begonia bloeien?

Een Begonia kan bloeien en laat prachtige bloemen zien. Zo kunnen de bloemen verschillende kleuren krijgen, zoals wit, roze, rood en geel.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *