Tegenwoordig wordt de Monstera steeds populairder. Dit omdat de plant met haar grote bladeren met gaten erin een echte eyecatcher is. Er zijn verschillende manieren waarop je een Monstera kan vermeerderen. Ben jij hier nou benieuwd naar? Lees dan snel verder.

Stekken in water

De makkelijkste manier van het stekken van een Monstera is in het water. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om de benodigdheden zoals een pot met potgrond, een schaar en een vaasje met water klaar te hebben staan. Zodra je begint met stekken is het van belang om een sterke stek te kiezen mét een luchtwortel. Zonder een luchtwortel kun je namelijk de Monstera niet stekken. De luchtwortel is namelijk het groeipunt van de stek. Zodra je een mooie stek hebt gevonden is het tijd om te beginnen. 

  • Om een Monstera te stekken is het belangrijk dat je een stengel van een paar centimeter uit te kiezen, wel is het belangrijk dat deze stengel voorzien is van een luchtwortel en ten minste een blad.
  • Zodra je de juiste stengel hebt gevonden knip je hem van de moederplant af.
  • Hierna zet je de stek in een glas met lauw water. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, maar zeker ook niet te warm.
  • Je wilt natuurlijk wel dat je het proces van de wortels kan zien: daarom wordt een doorzichtig glas aangeraden.
  • Nu kun je wachten totdat de wortels zich beginnen te ontwikkelen.

Overpotten

Zodra de stek wortels begint te krijgen is het wachten geblazen. Zijn de wortels langer dan vijf centimeter? Dan is het tijd om de stek over te potten in een grotere pot met aarde. Het wordt aangeraden om de stek wel te planten in speciale stekgrond. Dit omdat de potgrond luchtig is en dat het water goed wordt opgenomen. Ook bevat deze stekgrond bepaalde voedingsstoffen. Je kunt ook zelf luchtige potgrond maken. Dit doe je door potgrond te mengen met perliet en hydrokorrels. Luchtige potgrond is namelijk van groot belang om de wortels te laten groeien én dus ook de plant. Ook is dit noodzakelijk voor een goede waterafvoer.

Zodra je de stek hebt overgepot is verzorging erg belangrijk. Zet de stek niet volledig in de zon, maar wel op een lichte plek. Ook is het van belang dat je de stek regelmatig water geeft. Hij komt immers net uit een vaasje met water, de stek is dus nog gewend om te leven in een vochtige omgeving.

In deze video van acht minuten leer je uitgebreid hoe je een Monstera kunt stekken

Veelgestelde vragen

Moet je een Monstera stekken met luchtwortel?

Uit de luchtwortel komt een nieuw blad, dus ja: alleen met een luchtwortel kun je een Monstera stekken.

Kan ik een Monstera stekken op water?

Ja, dat werkt juist heel goed. Zet de stek op het water en hij zal vanzelf wortels aanmaken. Heb overigens wel geduld, want dit kan wel wat tijd in beslag nemen.

Mijn Monstera heeft enorme luchtwortels, kan ik deze afknippen?

Een Monstera met lange luchtwortels is niet altijd een mooi gezicht. Je kunt ze dus afknippen, maar dit kan wel schadelijk zijn voor de plant.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *