Heb jij een mooie cactus in huis, waar jij er eigenlijk wel meerdere van zou willen hebben? Dat kan, je kunt namelijk je lievelingscactus stekken. Maar hoe doe je dit en waar moet je rekening mee houden? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Het stekken van een cactus

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je je niet pijn doet aan de cactus. Een cactus beschikt namelijk over veel stekels. Het is dus van belang dat je handschoenen bij de hand hebt en een scherp mes, je komt namelijk niet zo makkelijk door een cactus heen. De meeste cactussen groeien geen stekjes, daarom is het van belang dat je een gedeelte van de cactus afsnijdt.

Zorg er natuurlijk wel voor dat dit niet al te zichtbaar is bij de moederplant, je wil natuurlijk wel een mooie moedercactus en een mooi cactusstekje. Zodra je het blad gevonden hebt snijd je het stuk van de moederplant af. Als je dit gedaan hebt kun je dit stuk nog in meerdere kleine stekjes snijden. Op deze manier beschik je over verschillende stekjes. 

Verschillende manieren om verschillende cactussen te stekken

Drogen

Zodra je de stekjes hebt afgesneden is het erg belangrijk dat je de stekjes laat drogen. Dit komt doordat je eigenlijk een soort wond hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je de stekjes op een halfschaduw plek legt. Zo weet je zeker dat je de stekjes niet laat verbranden, maar dat ze ook niet te donker staan. Op een gegeven moment zal er een ‘korst’ ontstaan en is het tijd om je minicactusjes te verpotten. 

Cactus oppotten

Zodra je je minicactus op potgrond zal zetten gaat hij wortels groeien. Zorg ervoor dat de wond helemaal gedroogd is voordat je hem gaat oppotten. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor cactus je gaat stekken. Kies je voor een lange cactus, dan is het van belang dat je deze zo diep mogelijk in de aarde zet, zodat je er zeker van bent dat hij niet opvalt.

Maar zodra je een bolcactus aan het stekken bent, kun je deze rustig in de aarde zetten of er zelfs bovenop leggen. Het ligt er maar net aan wat voor cactus je stekt. Zodra je je jouw cactus helemaal klaar hebt, kun je hem nog eens in de twee weken besproeien met water. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe babycactusjes het helemaal naar hun zin hebben.

Veelgestelde vragen

Hoe stek je een cactus?

Het stekken van een cactus is niet moeilijk, je hoeft alleen een stuk van de cactus af te snijden. Het afgesneden moet je wel eerst laten drogen. Vervolgens leg je het afgesneden stuk in de potgrond en je kunt nu wachten totdat het stekje wortels aanmaakt.

Moet een stekje van een cactus veel water krijgen?

Het is belangrijk om af en toe water te geven aan de stek, maar houd in je achterhoofd dat een cactus eerder dood gaat van te veel water dan te weinig water.

Wat is de beste tijd om een cactus te stekken?

Stek de cactus in het voorjaar: dat is immers de periode dat de plant in de groeifase zit en dus sneller kan herstellen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *