ficus stekken

Als plantenliefhebber heb je waarschijnlijk wel een Ficus in jouw woonkamer staan. De Ficus is namelijk een razendpopulaire plant. De Ficus wordt ook wel een rubberplant genoemd, aangezien vroeger deze plant werd gebruikt om rubber van te maken én zijn bladeren hebben ook wel iets weg van rubber. We snappen dan ook dat je deze plant dolgraag wil vermeerderen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Aan de slag

Allereerst is het goed om wat benodigdheden bij elkaar te leggen, zodat je meteen aan de slag kunt. Niets is vervelender dan continu heen en weer lopen omdat je weer wat gereedschap mist. De benodigdheden die je nodig zult hebben, zetten we hieronder voor je op een rij.

  • Ficus
  • Scherp mes
  • Vaas
  • Water
  • Handschoenen
Zo stek je een Ficus

In 5 stappen de Ficus stekken

  1. Nu is het tijd om de Ficus te gaan stekken. Zeg maar hallo tegen een baby-Ficus! Maar eerst is het belangrijk om de onderstaande stappen te volgen.
  2. Pak de Ficus erbij en zoek een mooie stengel uit, waar in ieder geval één blaadje aan zit. Dit wordt jouw stek. 
  3. Het is belangrijk om tijdens het stekken de handschoenen aan te trekken. Het sap dat uit de Ficus kan komen is namelijk giftig. Als je hiermee in aanraking komt kan dat irritaties opleveren, en dat willen we natuurlijk voorkomen.
  4. Nu is het tijd om een schoon, scherp mes erbij te halen. Hiermee snijd je het stukje stengel van de plant af. Vervolgens moet je de wond van de plant schoonmaken, maar ook het begin van de stengel. 
  5. Daarna kun je het vaasje vullen met water. Je hoeft het vaasje niet tot de nok te vullen, zo lang er een klein laagje water in staat is het prima. Zet hierin het stekje. Nu is het wachten geblazen, totdat de stek wortels gaat aanmaken. Daarna mag je hem verpotten in potgrond.

Wil je jouw Ficus niet stekken in een vaasje met water, maar meteen in de potgrond stoppen? Dat kan ook. Hierbij is het wel belangrijk dat je een plastic zakje over de stek zet, zodat je een soort kasje creëert.

Veelgestelde vragen

Moet je een Ficus snoeien?

Een Ficus kun je snoeien, zodat je deze weer kunt gebruiken als stekjes. Bovendien is het juist goed voor de Ficus om ‘m te snoeien, aangezien hij vanaf dit punt twee nieuwe bladeren gaat aanmaken.

Groeit een Ficus snel?

Een Ficus groeit vrij snel. Hij kan zelfs heel hoog worden. In de natuur kan hij wel dertig tot zestig meter hoog worden.

Bloeit een Ficus?

Het komt bijna nooit voor dat een Ficus in huis in bloei zal staan. Mocht dit wel gebeuren, dan maakt hij een onopvallende bloem aan.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *