Iedereen kent de Monstera wel. Deze kamerplant wordt met de dag populairder. Dit omdat ze er geweldig uitziet en er verschillende soorten van zijn. Je kan de Monstera herkennen aan de gaten in de bladeren. Maar wat als jouw Monstera geen gaten ontwikkelt ? Hieronder bespreken wij waarom jouw Monstera geen gaten heeft. 

Oorzaak

Zodra je Monstera geen gaten krijgt, of geen mooie grote bladeren heeft dit negen van de tien keer te maken met zonlicht. De Monstera heeft namelijk veel licht nodig. Zodra de plant te weinig licht krijgt zal het blad in de jeugdfase blijven, dit wordt ook wel het juveniel blad genoemd. Ook kan het zijn dat je Monstera te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, of dat de pot waar hij in staat te klein is. 

Zo zorg je ervoor dat je Monstera gaten krijgt

Zoals hierboven al benoemd werd is de kans groot dat het probleem bij de hoeveelheid zonlicht ligt. Zorg er dus voor dat je Monstera altijd genoeg zonlicht krijgt. Dit hoeft niet direct zonlicht te zijn, je wilt natuurlijk niet dat er brandplekken op de bladeren komen. Indirect zonlicht zorgt ervoor dat je Monstera mooie grote bladeren creëert en ook nog eens de gaten die je wilde! Zodra je erachter komt dat dit niet het probleem is, kan je ervoor kiezen om de plant over te potten met nieuwe aarde. In deze aarde zitten natuurlijk nieuwe voedingsstoffen waardoor je Monstera weer blij wordt. Een grotere potten kan ook groot verschil maken. Op deze manier kan jouw plant zich nog beter ontwikkelen. 

Tips om de Monstera te verzorgen

Veelgestelde vragen

Mijn Monstera heeft geen gaten in het blad: hoe komt dat?

Een jonge Monstera maakt vaak bladeren aan waar nog geen gaten aan zitten. Het kan dus te maken hebben met de leeftijd van de plant. Maar ook kan het komen dat de plant te donker staat. Daarnaast kan het zijn dat jouw plant graag wat meer voeding wil.

Hoelang duurt het voordat mijn Monstera bladeren met gaten aanmaakt?

Het kan een tijdje duren voordat jouw Monstera bladeren met gaten aanmaakt. De plant moet namelijk wennen aan zijn omgeving, nadat je hem uit het tuincentrum hebt gehaald.

Groeit een Monstera snel?

De Monstera is een snelle groeier. Misschien heeft hij in de loop van de tijd zelfs een mosstok nodig, zodat hij in een mooi model kan groeien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *