Wist je dat het heel normaal is als je plant het een tijdje wat minder doet? De bladeren kunnen bijvoorbeeld verkleuren of de plant groeit niet meer. Ook kan het zijn dat de bladeren van je plant gaan krullen. Maar wat kan je hier nou aan doen en waar moet je op letten als de bladeren van jouw plant gaan krullen? Hieronder bespreken wij het allemaal!

Te weinig water

Zodra een plant te weinig water binnen krijgt, zal hij dit op verschillende manieren laten merken. Hij kan hierdoor zijn bladeren laten hangen, of de bladeren worden geel, al met al je plant wordt er niet gelukkiger op. Ook kan de plant ervoor kiezen om zijn bladeren bewust te laten opkrullen, hierdoor zal hij zo min mogelijk water verdampen. Eigenlijk gaat hij in een soort overlevingsstand. Zorg er dus voor dat jouw plant genoeg water binnenkrijgt en hij zal binnen de kortste keren weer gelukkig zijn.

Licht

Zoals de meeste wel weten halen planten hun energie uit zonlicht. Maar wist je dat te veel zonlicht erg slecht is voor een plant? Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren brandplekken krijgt of dat hij zijn bladeren opkrult. Dit zodat de plant meer schaduw creëert. Als je dit merkt, is het van belang dat je de plant op een mooi plekje zet met schaduw of indirect zonlicht. 

Luizen

Ook luizen kunnen dit probleem veroorzaken. Bladluis zuigt namelijk al het water via de bladeren uit de plant. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de hele plant uitdroogt. Door bladluizen kan jouw plant zijn bladeren ook laten opkrullen, doordat hij uitgedroogd is. Zorg er dus voor dat je je plant om de zoveel tijd even goed controleert op beestjes. En als je ze tegenkomt dat je hier zo snel mogelijk wat aan doet. 

krullend blad

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen wanneer de bladeren van mijn plant krullen?

Wanneer de bladeren van jouw kamerplant krullen, is dat een teken van te weinig water of te weinig licht. Check dus wat er bij jouw plant aan de hand is en geef hem iets meer water, of zet hem op een lichter plekje. Denk je juist: ik geef mijn plant zelfs vaak water? Dan kan het daar ook aan liggen.

Hoe vaak moet ik mijn kamerplant water geven?

Een methode om te checken of jouw plant water nodig heeft, is door een vinger in de potgrond te steken. Is de aarde droog? Dan mag hij weer een scheutje water.

Hoe merk ik dat mijn plant te donker staat?

Als jouw plant te donker staat, kunnen de bladeren gaan krullen. Ook kunnen de stengels erg lang worden, kan het blad afvallen of kunnen de bladeren verkleuren.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *