Er zijn veel verschillende soorten potgrond, allemaal voor andere doeleinden. Dit kan soms best wel ingewikkeld zijn. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende soorten potgrond.

Universele potgrond

Dit is misschien wel een van de bekendste potgrond die er is. Veel mensen gebruiken deze potgrond voor het verpotten van kamerplanten. De meeste universele potgrond beschikt over het RHP-keurmerk. Dit houdt in dat er verschillende hoofd voedingselementen in de potgrond zit. Denk hierbij aan fosfor, kalium en stikstof: deze voedingselementen helpen de groei van jouw kamerplant te bevorderen. 

Tuinaarde

Tuinaarde wordt vaak gebruikt bij het aanleggen van de tuin. Ook kun je een laag tuinaarde door jouw tuin strooien, dit wordt uiteindelijk door de grond opgenomen. Het is een goede basis voor een nieuw gazon. Doordat er in tuinaarde meststoffen en kalk zit, wordt de bodemkwaliteit verbeterd.

Cactusgrond

De naam zegt het al, cactusgrond: potgrond die speciaal is gemaakt om jouw cactussen in te zetten. Ook is deze grond geschikt voor vetplanten. Cactussen hebben natuurlijk weinig water nodig, daarom is er extra zand toegevoegd aan deze grond. Zand helpt namelijk tegen het vasthouden van water. Zo is er minder kans op rottende plekken. 

Zaai- en stekgrond

Deze aarde is speciaal gemaakt voor het zaaien en stekken van jouw plant. In deze grond zit namelijk precies de hoeveelheid voeding die jouw stekje nodig heeft. De voeding die in deze grond zit, helpt bij de ontwikkeling van nieuwe wortels. 

Hydrokorrels

Hydrokorrels is eigenlijk weer wat anders dan potgrond, toch hoort het bij elkaar. Het wordt namelijk aangeraden om hydrokorrels ook bij de pot in te doen. Zo wordt de afwatering voor de planten beter. Ook voorkomen hydrokorrels rottende wortels.

Als je gebruik wilt maken van hydrokorrels, is het de bedoeling dat je een laag op de bodem van de pot strooit. Hier bovenop doe je potgrond. Als je jouw plant in een pot zet met een gat op de bodem of een plastic binnenpot, hebben deze korrels geen nut. Het water kan dan zelf gemakkelijk de pot verlaten. 

Veelgestelde vragen

Kan elke plant in universele potgrond staan?

Niet iedere plant doet het even goed op universele potgrond. Denk bijvoorbeeld aan orchideeën en cactussen, die andere verzorgingsbehoeften hebben.

Wat kun je met hydrokorrels?

Hydrokorrels kun je combineren met potgrond. Hydrokorrels zorgen er namelijk voor dat het overtollige water kan worden opgezogen en waardoor wortelrot dus wordt voorkomen.

Moet een stekje in speciale potgrond komen te staan?

Je kunt een stekje in stekgrond stoppen, omdat stekgrond de juiste voedingsstoffen bevat voor een jonge plant. Toch kun je ook universele potgrond gebruiken voor jouw stekje.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *