Coffea Arabica

Koffieliefhebbers opgelet! Je kunt een koffieboom in huis halen, ook wel de Coffea arabica genoemd. Zo hoef jij nooit meer op pad naar de lekkerste koffiebonen. Deze groeien namelijk na een jaar of drie gewoon aan jouw groene vriend. 

Oorsprong

De Coffea arabica is afkomstig uit Ethiopië en behoort tot de familie Rubiaceae. De plant werd zo’n vijfhonderd jaar geleden ontdekt toen de geiten van een klooster zich apart gingen gedragen. Deze hadden gegeten van de koffieboom en de eigenaren van het klooster zagen een idee. Zij gingen de bessen van de koffieboom verpulveren en koken. Dit was het begin van het lekkere hete drankje.

Kind- en diervriendelijk

Gelukkig is de Coffea arabica vriendelijk voor viervoeters en kinderen. Je moet echter niet van de besjes gaan eten als deze nog niet behandeld zijn.

Water

De koffieboom verbruikt niet heel veel water. Je hoeft alleen de grond licht vochtig te houden en dan doet de plant zijn werk wel. Geef het water wel in kleine gedeeltes, in plaats van een grote plens. Bovendien houdt hij zo nu en dan van een sproeibeurt.

Licht

De koffieboom verlangt naar veel licht, maar wil liever geen plekje krijgen in de volle zon. Oh ja, een plek waar het veel tocht houdt de koffieboom niet van. Zet hem dus niet in de buurt van een raam of een deur.

Voeding 

In de zomer mag de koffieboom wel wat voeding gebruiken: een keer per maand is voldoende. Geef overigens in de winter geen voeding.

Verpotten

Een keer in de twee jaar mag de koffieboom naar een grotere pot. Kies voor een pot die twintig procent groter is dan zijn oude. Vanaf zijn derde levensjaar zal de plant koffiebonen produceren. De rode bessen bevatten zaden die zich ontwikkelen tot koffiebonen. Iemand een bakkie?

Lijst met de 10 beste Coffea Arabica aanbiedingen

Pagina beoordelen?