De monstera wordt ook wel de Gatenplant genoemd. Tegenwoordig zijn de monstera-soorten ongekend populair en heeft menig huishouden er wel een in hun huis staan. Bovendien bestaan er ook zeldzame varianten met gevlekte bladeren, zoals de Monstera variegata.

Oorsprong

De monstera kent 22 soorten en zijn allemaal familie van de Philodendron. De monstera groeit nog steeds in het wild. Je kunt ‘m onder andere spotten in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Hier zijn het echte klimplanten en klampen ze zich vast aan bomen – wat erg indrukwekkend is om te zien.

Dier- en kindvriendelijk

Helaas is de monstera giftig. Hij is dus niet vriendelijk voor dieren en kinderen.

Water

De monstera wil graag dat zijn grond continu vochtig blijft. Hij is overigens geen liefhebber van natte voeten. Wanneer hij te veel water krijgt, zal hij dat laten merken door zijn bladeren bruin te laten kleuren. 

Licht

Als de monstera niet in het volle zonlicht komt te staan, is hij blij. Voor de rest is hij de moeilijkste niet. Je kunt ze dus ook prima in de schaduw zetten, vooral de monstera monkey mask. Bovendien groeit hij dan wel naar het licht toe; af en toe draaien is aan te raden. Gele bladeren zijn daarnaast vaak een teken van te veel licht.

Voeding 

In de zomer vindt de monstera het lekker om wat extra voedsel te krijgen. Geef daarom een keer in de twee weken wat plantenvoeding en jouw plant zal helemaal opfleuren. Het is daarentegen niet aan te raden om in de winter voeding te geven.

Verpotten 

Je kunt de monstera iedere twee jaar een nieuw huisje geven. Zo wordt deze nog groter! Wanneer de monstera een monsterlijke plant begint te worden, kun je hem bevestigen aan een mosstok. Zo kan hij omhoogklimmen.

Lijst met de 8 beste Monstera aanbiedingen

Pagina beoordelen?