Een kleurrijke sensatie is gegarandeerd met het vrolijke plantje ‘portulaca’. Deze eenjarige plant is veel gevuld met bloemen die een voor een zijdezachte blaadjes bevatten. De portulaca kan goed tegen droogte: ideaal voor de mensen die weleens een gietbeurt overslaan.

Oorsprong

Van nature komt de portulaca, ook wel portulak genoemd, voor in warme gebieden. Je zult ze daarom ook veel zien in de tropische delen van Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, Argentinië en Uruguay.

Vermeerderen

Je kunt de portulaca zaaien in het voorjaar. Doe dit op een plek waar het vochtig, licht en warm is. In april kun je de zaailingen buiten zetten op een beschutte plek en in mei mogen ze in de volle grond staan op een geschikte plek in de tuin.

Verzorging

Zoals net al werd gezegd, wil de portulaca graag op een lichte, zonnige en warme plek staan. Deze bloemen gaan alleen open als de zon erop staat: als je dus wil genieten van zijn kleurrijke bloemen is een zonnige plek een pre. Daarnaast kan hij goed tegen een droge grond. De portulaca is van nature namelijk een soort vetplant. 

Groei en bloei

Wanneer de portulaca in bloei staat, lijken het net kleine roosjes die uit een struik komen. Ze bloeien van juni tot september en kunnen zelfs daarna nog doorgroeien. Wel blijven deze planten vrij laag; ongeveer dertig centimeter boven de grond.

Snoei

Het is niet nodig om de portulaca te snoeien. Wel kun je zo nu en dan de dode en uitgebloeide bloemen weghalen.

Lijst met de 4 beste Portulaca aanbiedingen