Portulaca

Een kleurrijke sensatie is gegarandeerd met het vrolijke plantje ‘portulaca’. Deze eenjarige plant is veel gevuld met bloemen die een voor een zijdezachte blaadjes bevatten. De portulaca kan goed tegen droogte: ideaal voor de mensen die weleens een gietbeurt overslaan.

Oorsprong van de Portulaca

Van nature komt de portulaca, ook wel portulak genoemd, voor in warme gebieden. Je zult ze daarom ook veel zien in de tropische delen van Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, Argentinië en Uruguay.

In dit korte filmpje krijg je een goed beeld van de portulak

Vermeerderen

Je kunt de portulaca zaaien in het voorjaar. Doe dit op een plek waar het vochtig, licht en warm is. In april kun je de zaailingen buiten zetten op een beschutte plek en in mei mogen ze in de volle grond staan op een geschikte plek in de tuin. Zorg ervoor dat het op dit plekje zonnig én droog is.

Verzorging

Zoals net al werd gezegd, wil de portulaca graag op een lichte, zonnige en warme plek staan. Deze bloemen gaan alleen open als de zon erop staat: als je dus wil genieten van zijn kleurrijke bloemen is een zonnige plek een pre. Daarnaast kan hij goed tegen een droge grond. De portulaca is van nature namelijk een soort vetplant

Groei en bloei

Wanneer de portulaca in bloei staat, lijken het net kleine roosjes die uit een struik komen. Dat is een mooi gezicht! Ze bloeien van juni tot september en kunnen zelfs daarna nog doorgroeien. Wel blijven deze planten vrij laag; ongeveer dertig centimeter boven de grond.

Snoei

Het is niet nodig om de portulaca te snoeien. Wel kun je zo nu en dan de dode en uitgebloeide bloemen weghalen, zodat je de plant mooi en gezond houdt. Bovendien stimuleer je de bloei wanneer je regelmatig de dode bloemen weghaalt.

Lijst met de 4 beste Portulaca aanbiedingen

We snappen goed dat jij ook portulaca in jouw tuin wil hebben. Neem in de onderstaande lijst eens een kijkje: wij hebben namelijk de vier beste aanbiedingen van de portulaca op een rij gezet.

Veelgestelde vragen

Hoelang bloeien de bloemen van een Portulaca?

De portulaca bloeit van juni tot september. Wanneer het gaat vriezen, eerste nachtvorsten, dan is het bloeien over. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, want dan zullen er steeds weer nieuwe bloemen aan groeien.

Hoeveel water heeft een Portulaca nodig?

Zorg ervoor dat grond of bodem vochtig blijft. Bij het water geven is het belangrijk dat je het water geven niet rechtstreeks op de bloemen doet. De bloemen zullen dan namelijk gevoelig worden. Staat de plant in de volle zon? Dan is het belangrijk dat de grond voldoende water kan opnemen.

Hoe verzorg je een Portulaca?

De standplaats van de portulaca dient vochtig en warm te zijn, het liefst richting het zuiden. Als je deze planten regelmatig water geeft, dan geven ze meer bloemen en gaan ze veel langer mee. Toch kan de portulaca prima tegen droogte: het is namelijk van nature een vetplant.

3.8/5 - (9 stemmen)