avocadoplant

Een leuke manier om aan een plantje te komen, is door zelf een plantje te laten groeien. Zo kun je heel eenvoudig een avocadopit laten ontkiemen, waar vervolgens een grappig plantje uitgroeit. Hoe je dat aan kunt pakken, lees je hieronder in de onderstaande tips.

1. Haal de pit uit de avocado

Natuurlijk moet je eerst een avocado kopen. Natuurlijk moet je de avocado goed benutten: maak bijvoorbeeld een toast met avocado en een gepocheerd eitje. Hmm! Bewaar de pit goed, die je vanaf nu gaat gebruiken voor jouw plantenproject.

2. Ontvel de avocadopit

Om het proces van het aanmaken van wortels te versnellen, is het belangrijk om het velletje van de avocadopit eraf te halen. Hierbij is het wel belangrijk dat je het velletje even laat weken in een glas met water, voor zo’n twee dagen lang. Wanneer je dit niet doet zal het erg velletje erg tegenstribbelen en graag op de pit blijven zitten.

avocadoplant

3. Leg de avocadopit in vochtig keukenpapier en een ziplockzakje

De avocadopit is kaal: check. Nu zul je vast denken, pak de satéprikkers en een glas water er maar bij. Nee, in dit geval gaan we dat niet doen. Dat is inderdaad ook een mogelijkheid om jouw avocadopit te laten ontkiemen, maar werkt niet altijd met succes. Een veel snellere techniek is om het keukenpapier en een ziplockzakje – zo’n zakje die je luchtdicht kunt afsluiten – erbij te pakken. Maak het keukenpapier nat en rol hier de avocadopit in. Doe dit samen in het ziplockzakje en maak het zakje dicht. Leg vervolgens het zakje op een warme plek neer. 

4. Zeg maar hallo tegen wortels

Het is belangrijk om regelmatig de pit in het zakje te controleren. Het keukenpapier moet namelijk vochtig blijven, zodat de pit sneller zal ontkiemen. Zie je al wat wortels groeien? Wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de pit op een glas of fles water zetten. Zo kunnen de wortels nog groter worden en vervolgens zie je vanzelf een stengel met bladeren verschijnen. En daar is-ie, jouw nieuwe kamerplant. Je kunt ‘m na een tijdje, wanneer de plant bladeren heeft ontwikkeld, verpotten in een pot met potgrond.

Een timelapse hoe snel de avocadopit wortels zal ontwikkelen

Veelgestelde vragen

Kun je zelf een avocadoplant kweken?

Je kunt zelf een avocadoplant kweken door de pit van een avocado te laten ontkiemen. Wanneer je deze vervolgens in een potje met potgrond stopt, ontstaan er vanzelf bladeren.

Wat is de beste standplaats voor de avocadoplant?

De avocadoplant staat graag op een lichte plek. Ook mag je regelmatig wat water geven aan de plant.

Hoe lang duurt het voordat de avocadopit gaat ontkiemen?

Het duurt ongeveer zo’n twee tot vier weken voordat er wortels uit de avocadopit zullen komen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *