moestuinplanten in de zon

Wist je dat er best veel moestuinplanten behoefte hebben aan veel zonlicht? We hebben het in dit geval over de meeste moestuinplanten waar vruchten aan groeien, zoals groenten en fruit. Welke moestuinplanten echte zonaanbidders zijn, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Tomaten

De tomatenplant doet het goed in de volle zon. Deze plant heeft maar liefst zes tot acht uur zon nodig op een dag om te kunnen groeien. Dit gaat echter wel om de grootste tomatensoort. Wanneer je niet zo veel zon in de tuin hebt, kun je kiezen voor een kleine tomatensoort. Denk bijvoorbeeld aan de terrastomaten. Deze hebben ongeveer vier tot zes uur zon nodig op een dag. Let op dat je de tomaten ook weer niet té warm laat worden: bij een temperatuur van ongeveer 32 graden kunnen tomaten verbranden.

tomaat

2. Courgette

De courgette is een heerlijke groente die in meerdere gerechten kan worden verwerkt. Gelukkig gaat ook de courgette goed op een grote hoeveelheid zonnestralen. Denk aan zo’n acht zonuren per dag, wil de courgette zijn vruchten laten zien. Houd er bovendien wel rekening mee dat de courgette veel ruimte in beslag kan nemen. 

courgette

3. Paprika

Wie houdt er nou niet van paprika? Ook deze plant zal het prima naar zijn zin hebben op een plekje in de volle zon. Maar net als de tomaat geldt dat ook de paprika het te warm kan krijgen. In dit geval wil de paprika het niet warmer hebben dan dertig graden. In dat geval kunnen de paprika’s hard worden en zal de plant niet meer verder groeien.

paprika

4. Aubergine

Met een minimum van twintig graden zal de aubergine blij zijn in jouw moestuin. Maar laat het bij de aubergine ook weer niet te warm worden. Ook hierbij geldt dat de aubergine kan verbranden wanneer het te warm wordt. Gelukkig is de aubergine verder een vrij gemakkelijke plant, die weinig water nodig heeft.

aubergine

5. Bonen

Bonen zijn echte zonliefhebbers. Zo willen ze wel acht uur zon op een dag krijgen om een beetje goed te kunnen groeien. Let op dat de bonen het niet te nat onder hun voeten krijgen, want hier zal de plant niet echt blij van worden. 

bonen

Veelgestelde vragen

Welke moestuinplanten staan graag in de zon?

Moestuinplanten die graag in de zon staan, zijn onder andere de tomaat, courgette, paprika, aubergine en bonen. Ook de pompoen, aardbei en basilicum staan graag in de volle zon.

Welke moestuinplanten staan graag in de schaduw?

Vooral sla-achtige moestuinplanten staan graag in de schaduw. Denk aan rucola, Chinese kool, pluksla en spinazie.

Wat zijn vaste planten voor in de moestuin?

Vaste moestuinplanten zijn onder andere aardbei, bieslook, rozemarijn en rabarber.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *