luchtbevochtiger plant

Zodra het kouder buiten wordt, hoe eerder je de kachel wat hoger zet. Lekker warm voor ons, maar wist je dat je planten dit toch niet zo prettig vinden? De luchtvochtigheid in huis wordt namelijk lager. Naast dat je planten hier last van zullen krijgen kan je zelf hier ook klachten door krijgen, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn en benauwdheid. Genoeg reden dus om een luchtbevochtiger in huis te halen. Hieronder bespreken wij alles wat jij moet weten waarom jij een luchtbevochtiger voor je planten in huis moet halen. 

Lage luchtvochtigheid en planten

Zoals hierboven al benoemd werd heeft een lage luchtvochtigheid verschillende nadelen voor planten. Veel planten halen fotosynthese CO2 uit de lucht. Dit kunnen ze doen door middel van het openzetten van hun poriën. Op deze manier komt er ook vocht vrij, zodra er een lage luchtvochtigheid in huis is zal de plant meer vocht verliezen dan dat hij opneemt. Hierdoor zal je plant uitdrogen, dit is natuurlijk iets wat je niet wilt. Zodra dit gebeurd zullen er lelijke bruine bladeren komen. Ook gaan de bladeren uitvallen en opkrullen.

Luchtbevochtiger

Een bevochtiger kan helpen bij het voorkomen van het uitdrogen van je plant. Er zijn veel verschillende soorten bevochtigers. Zodra je weet welke ruimte je wilt bevochtigen is het verstandig om te weten hoeveel liter water er in het waterreservoir is. Op deze manier kan je weet je of de bevochtiger goed is om dit oppervlakte te bevochtigen. 

Sprayen

De luchtvochtigheid van je huis opkrikken met een luchtbevochtiger is een erg goede optie als het gaat om het welzijn van je planten. Maar wist je dat je de luchtvochtigheid van je huis ook kunt opkrikken door je planten te sprayen? Zo hebben planten zoals de Tillandsia, varens en palmen hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Toch zijn er ook een aantal planten die liever niet worden gesprayd, zoals vetplanten, cactussen en de stippenbegonia.

Wat zijn de beste luchtbevochtigers?

Ben jij op zoek naar de juiste luchtbevochtiger voor jou en je groene vrienden? Er zijn namelijk veel verschillende soorten luchtbevochtigers. Hier vind je de beste luchtbevochtigers.

Veelgestelde vragen

Waarom is een luchtbevochtiger nodig voor mijn kamerplanten?

Wanneer de luchtvochtigheid in jouw woning laag is, kunnen jouw planten minder mooi worden. Bladeren kunnen bijvoorbeeld bruin worden. Planten houden van een hoge luchtvochtigheid, omdat ze hier van nature ook in groeien. Een luchtbevochtiger kan je helpen om de luchtvochtigheid hoog te houden, waar jouw planten dus blij van worden.

Hoe hoog moet de luchtvochtigheid zijn voor mijn planten?

Planten willen een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid, maar hier wordt jouw huis niet echt blij van. Dat veroorzaakt namelijk schimmels. Wanneer de luchtvochtigheid rond de 60 procent zit, is dat de gulden middenweg.

Bestaan er andere manieren om de luchtvochtigheid hoger te krijgen?

Je kunt de luchtvochtigheid tijdelijk hoger krijgen door met een plantenspuit te sprayen. Maar dit werkt lang niet zo goed als een luchtbevochtiger, aangezien een luchtbevochtiger constant bevochtigt.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *