Veel mensen laten hun plant zijn hele leven vertoeven in dezelfde pot. Toch is het belangrijk dat je zijn huisje regelmatig vervangt door een grotere. Dit zorgt voor groei, vergroot de waterbehoefte en de wortels komen niet in de knel te staan. Jouw plant in een nieuwe pot zetten is niet moeilijk, alleen moet je wel letten op het juiste tijdstip. Wanneer dat is ontdek je hieronder.

Jouw plant zegt het

Als je twijfelt of je jouw plant moet verpotten, kun je kijken naar een aantal signalen die jouw plant afgeeft. De plant kan bijvoorbeeld stoppen met groeien, omdat de wortels niet genoeg ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen. Ook kunnen deze wortels boven de aarde uitkomen. Daarnaast kan de plant te groot zijn voor zijn pot waardoor hij makkelijk kan omvallen. Als laatste kunnen de bladeren van jouw plant geel worden.

plant verpotten

Ieder jaar

Het is aan te raden om ieder jaar jouw groene maat te verpotten. Kies een pot die twintig procent groter is dan de huidige pot. Wanneer je voor een te grote pot kiest, kan de plant last krijgen van wortelrot. De juiste periode om jouw plant te verpotten is in het groeiseizoen, tussen maart en juni. Eigenlijk moet je voor juli jouw planten hebben verpot, anders kun je beter even wachten tot volgend jaar. Als je een bloeiende plant hebt is het aan te raden om deze te verpotten na het groeiseizoen. Heb je een nieuwe plant gekocht? Deze kun je wel meteen verpotten, ongeacht het seizoen.

Oude planten

Waar we net benoemden dat jouw plant ieder jaar moet worden verpot, geldt dat voornamelijk voor jonge planten en snelbloeiers. Wanneer jouw plant al jaren deel uitmaakt van jouw inrichting, kan het verpotten een jaartje langer wachten en wellicht zelfs twee. Geen paniek wanneer je niet weet of jouw plant al een oudje is; jouw plant laat gelukkig merken wanneer het tijd is om te verhuizen naar een andere pot.

Stappenplan

Dankzij het onderstaande stappenplan heb jij binnen no time jouw plant een nieuwe pot gegeven.

  1. Check eerst of jouw plant geen last heeft van beestjes;
  2. Haal de plant met liefde uit zijn oude pot en maak de kluit iets losser;
  3. Haal de oude potgrond weg en eventueel ook de dode wortels;
  4. Neem een pot die twintig procent groter is dan zijn oude pot;
  5. Het is aan te raden om jouw buitenpot te voorzien van een binnenpot of hydrokorrels: zo heb je minder kans op wortelrot;
  6. Vul de binnenpot of de buitenpot inclusief hydrokorrels met een laagje potgrond;
  7. Zet de plant boven op de potgrond en vul de pot met potgrond.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wanneer ik moet plant moet verpotten?

Wanneer een plant een grotere pot wil, zal hij stoppen met groeien. Ook kan de plant er minder mooi uit gaan zien, of hij zal zijn wortels aan de onder- of bovenkant laten zien.

Wat is de beste tijd om mijn plant te verpotten?

Een plant kun je het beste verpotten in de lente. In deze periode heeft de plant genoeg energie om zich te kunnen herstellen en verder te kunnen groeien.

Hoe verpot je een plant?

Maak de kluit voorzichtig los van het huidige potje waar hij nu in staat. Desnoods kun je een klein schepje gebruiken. Zet de kluit vervolgens in een grotere pot met een verse laag potgrond.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *