We snappen het dat je niet meteen denkt aan het geven van voeding aan jouw planten. Toch kan jouw plant hier vrolijk van worden. Hij zal dit laten zien door te gaan groeien, vruchten te geven en wellicht geeft jouw plant zelfs bloemen. Plant blij, jij blij! Hieronder vertellen wij jou waar je op moet letten met het geven van voeding.

Type voeding

Het type voeding dat je moet geven aan jouw plant hangt af van jouw plant. Zo bestaat er voeding voor cactussen, voeding voor moestuinplanten en voeding voor buitenplanten. Gelukkig bestaat er ook universele plantenvoeding, ook al gaat toch de voorkeur uit naar plantenvoeding specifiek gericht op een plantensoort. Ook bestaat er voeding in verschillende soorten vormen. Je hebt voeding in de vorm van korrels, in de vorm van een staafje en je hebt vloeibare plantenvoeding. 

Juiste tijdstip

Geef kamerplanten in de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot en met september. Geef jouw plant dus absoluut geen voeding in de winterperiode en ook niet wanneer er beestjes in de plant zitten. Veel mensen denken dat geel blad duidt op voedingstekort, maar geel blad kan ook andere oorzaken hebben. 

Wanneer jij jouw plant net hebt verpot of je hebt ‘m nieuwe potgrond, dan kun je deze overslaan met voeding geven. De plant kan namelijk nog wel twee maanden teren op de voeding uit de nieuwe potgrond.

Samenstelling

Meestal bestaat plantenvoeding uit drie basiselementen: fosfor, kalium en stikstof. Deze elementen worden soms aangevuld met calcium en magnesium wanneer het gaat om een specifieke plantenvoeding.

  • Fosfor: Fosfor zorgt ervoor dat jouw plant gaat bloeien. Bovendien draagt het bij aan wortel- en vruchtvorming. Een tekort aan fosfor kan betekenen dat de plant minder fit wordt.
  • Kalium: Dankzij kalium wordt de plant steviger, krijgt de plant sneller vruchten en de plant wordt fitter. Een tekort óf een overschot aan kalium kan ervoor zorgen dat de branden geel of bruin worden. Ook kunnen de bloemen er dor uitzien en zal de plant niet fit zijn.
  • Stikstof: De plant behoudt zijn kleur, te danken aan stikstof. Bovendien wordt de plant door deze stof fitter en groeit hij sneller. Een tekort aan stikstof kan leiden tot geel blad en een treurige plant.

Veelgestelde vragen:

Waar bestaat plantenvoeding uit?

In plantenvoeding zitten drie basis elementen. Fosfor, Kalium en Stikstof. Deze worden vaak aangevuld met calcium en magnesium.

Wanneer kun je het beste plantenvoeding geven?

Van maart tot september vind de groeiperiode plaats, dit is het uitgerekende moment om jouw planten voeding te geven.

Wanneer geef je jouw planten geen voeding?

Wanneer jouw planten beestjes bevatten is het niet verstandig om deze van plantenvoeding te voorzien. Ook in de winterperiode is dit niet aan te raden.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *