Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van de oogst die jouw moestuin te bieden heeft. Het groeiseizoen stopt in het algemeen in de herfst, maar dat betekent niet dat jij jouw moestuin geen aandacht meer hoeft te geven. Er bestaan namelijk een aantal groente- en fruitsoorten die het goed doen in de winter. Hieronder lees je meer.

Groenten

Natuurlijk staat boerenkool op nummer een als het gaat om een groentesoort. Eigenlijk groeit de boerenkool het hele jaar door. Ook rucola en bieten zullen het hele jaar door groeien. Daarnaast kun je broccoli, wortels, slederij, rabarber en bloemkool planten. Wel is het opletten geblazen, want deze planten houden niet van heel veel warmte.

Het is dus belangrijk dat je deze later in het jaar gaat kweken, zodat jij er in de winter van kunt genieten. Ook is het goed om te benoemen dat het prettig is voor de planten als je ze beschermd tegen de kou, vooral als er een strenge vorst op komst is. Hiervoor kun je stro, boomschors of dorre bladeren gebruiken. Houd dus rekening met de warmte van de zomer en de kou van de winter.

Fruit

Je zult niet snel denken dat je fruit kunt kweken in de winter. Toch is niets minder waar, want je kunt onder andere kersen kweken in de winter. Ook peren, braambessen, bosbessen en pruimen zijn typische winterfruitsoorten. Wel moet je hierbij ook oppassen, want bij een hele strenge winter zal er niet veel van terecht komen. In dat geval kun je beter wachten tot de lente voor de deur staat.

Extra bemesting

Hebben er in de lente en zomer al planten in jouw moestuin gestaan? In dat geval is het belangrijk dat je extra voeding gaat geven aan de planten die er de winter moeten doorbrengen. De planten van de lente en zomer hebben namelijk behoorlijk genuttigd van de voedingsstoffen in de grond. Als je wil dat de winterplanten ook goed gaan groeien is het belangrijk dat je hen ook voorziet van die hoeveelheid voedingsstoffen.

Gebruik een kas

Je kunt er ook voor kiezen om jouw moestuin om te bouwen tot een kas wanneer de winter voor de deur staat. In dat geval heb je veel meer keuze wat je er gaat planten. Bovendien kun je de jonge plantjes in het voorjaar al naar buiten zetten, omdat ze al zijn uitgegroeid tot een volwaardige plant in de kas. Als je de moestuinplanten in de kas wil laten groeien is het van belang dat de kas wel warm is. In een kas kan het namelijk ook erg koud worden. Geef de kas dus een lekker plekje in de zon.

Veelgestelde vragen

Wat zijn lekkere wintergroenten?

Typische wintergroenten die je zelf ook kunt planten in jouw moestuin zijn winterpenen, boerenkool, zuurkool, spinazie, wintersla en spruitjes.

Welke moestuinplanten kan ik planten in de winter?

Er zijn een aantal moestuinplanten die je kunt planten in de winter. Denk bijvoorbeeld aan fruitbomen, broccoli, veldsla, rucola, bloemkool en spinazie.

Kun je moestuinplanten het hele jaar door planten in een kas?

Een kas is een goede manier om meer warmte aan jouw planten te bieden, ook in de winter. Dus ja, je kunt het hele jaar door moestuinplanten planten in een kas.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *