Waar een paar jaar geleden de vierkante-meter-tuin populair was, is nu de verticale tuin helemaal hip. Met verticaal tuinieren ga je wanden en gevels bedekken met planten die vanzelf omhoog of naar beneden gaan groeien. Een verticale tuin is vooral hip voor diegene die geen grote tuin hebben en alsnog willen genieten van de groene schoonheden. Volg hieronder het stappenplan om jouw eigen verticale moestuin te realiseren.

Stap 1: Het type tuin

De groene muur

Een voorbeeld van een verticale tuin is om een muur te voorzien van allerlei soorten planten. Zo ontstaat er een groene muur die een echte eyecatcher zal zijn in jouw tuin. Bovendien kun je een groene muur heel eenvoudig toepassen in kleine tuinen of als je een balkon hebt. Daarnaast werkt een groene muur of een groen dak isolerend. Hiermee bespaar je ook nog eens op de maandelijkse energiekosten. Ook werkt zo’n groene muur geluiddempend en natuurlijk staat het supergezellig.

Pallet

Wanneer je niet jouw hele muur of schutting wil bedekken, kun je ook een pallet gebruiken. Zo heb je alsnog gedeeltelijk een compacte groene muur. Je kunt hiervoor een europallet gebruiken. Op de onderkant van de pallet bevestig je houten plankjes, zodat je zes plantenbakjes creëert. Niet in deze bakjes worteldoek en zet jouw favoriete planten in de pallet. Let er wel op dat je de juiste planten kiest die van veel warmte houden. 

Wandrekken

Naast de pallet kun je ook kiezen voor wandrekken. Dit zijn rekken die speciaal zijn gemaakt om te bevestigen aan de muur, waar je jouw potjes aan kunt hangen. Je kunt ervoor kiezen om dit rek helemaal vol te hangen met kleurrijke planten als je een tropische sfeer wil nabootsen. Als je het rustig en intiem wil houden, kun je kiezen om een aantal groene planten in het rek te hangen. Voor ieder wat wils.

Stap 2: De juiste planten

Zoals net al even kort werd benoemd, kun je kiezen voor kleurrijke planten of groene planten. De keuze hangt volledig af van jou. Wel moet je erop letten dat je planten kiest die zich thuis zullen voelen in de verticale tuin. De plant moet namelijk kunnen meegroeien met de muur, pallet of wandrek. Geschikte planten hiervoor zijn varens of kruiden. Ook kun je kiezen voor vetplanten: die zullen zich prima vertoeven in de verticale tuin. Vetplanten hebben namelijk weinig water nodig. Water geven gaat namelijk een stukje lastiger in een verticale tuin.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik zelf een verticale tuin?

Je kunt van een pallet heel eenvoudig een verticale tuin maken. Ook kun je een rek aan de muur bevestigen en hier potjes met plantjes aan hangen.

Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin?

Succulenten zijn ideaal voor een verticale tuin. Ook varens, grassen en geraniums zullen het hier goed doen.

Wat is het voordeel van een verticale tuin?

Met een verticale tuin vrolijk je net iets meer jouw tuin of balkon op.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *