Het kan zijn dat jouw plant een tijdje niet zo lekker gaat. Dit is normaal, maar kan erg vervelend zijn. Er zijn verschillende manieren waarop jij ervoor kan zorgen dat jouw plant weer gelukkig wordt en hij zich optimaal kan ontwikkelen. Hieronder bespreken wij hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Waarom is je plant niet gelukkig?

Allereerst is het slim om te weten waaraan het ligt dat je plant het niet zo goed doen. Er kunnen namelijk veel verschillende dingen aan de hand zijn waardoor hij het niet goed doet. Daarom is het van belang dat je er achter komt wat er aan de hand is. Ook is het van belang om te weten dat het heel normaal is dat de onderste bladeren van je plant afsterven, zolang hij nog wel nieuwe bladeren ontwikkeld is er niks aan de hand. 

Licht

Zoals veel mensen wel weten is zonlicht een erg belangrijke factor zodat jouw plant zich goed zal ontwikkelen. Dit omdat planten hun energie uit zonlicht halen. Hebben zij dus onvoldoende zonlicht, kan het zijn dat jouw plant niet gelukkig is. Dit zal je zien aan de bladeren en hoe jouw plant erbij staat. Het is dus goed om te weten of jouw plant veel of weinig zon nodig heeft. Te veel zon is trouwens ook niet goed, dit kan ervoor zorgen dat de bladeren een brandplek krijgen en dat de plant langzaam uitdroogt. Op deze manier kan jij ervoor zorgen dat de plant weer gelukkig wordt, door hem bijvoorbeeld op een andere plek te zetten.

Water

Water mag natuurlijk niet ontbreken uit dit lijstje. Het is namelijk erg belangrijk dat je plant voldoende water binnenkrijgt. Let er natuurlijk wel op dat je je plant niet teveel water geeft, dit kan namelijk leiden tot wortelrot en hier wordt je plant helemaal niet gelukkig van. Check dus altijd eerst de aarde van de plant of je hem water moet geven. Zodra je de plant teveel water geeft kan het zijn dat je gele bladeren krijgt, maar ook bij te weinig water kan dit gebeuren. Zorg dus altijd dat je goed in de gaten houdt of je je plant niet te veel of te weinig water geeft. Op deze manier zal je plant al snel opknappen.

Verpotten

Ook kan het zijn dat je plant er nog wel goed uitziet, maar dat hij niet meer doorgroeit of dat hij bladeren laat vallen. Dit kan een teken zijn dat hij een nieuwe grotere pot nodig heeft. Daarnaast krijgt je plant door middel van nieuwe aarde ook nieuwe voedingsstoffen binnen, waardoor de groei van de plant wordt gestimuleerd.

Beestjes

Werken deze bovenstaande dingen niet, kan het ook zijn dat jouw plant voorzien is van beestjes. Hierdoor zal jouw plant hier er zeker niet gelukkiger op worden. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Het wordt aangeraden om dit met een speciaal middeltje te doen, deze kan je aanschaffen bij het lokale tuincentrum.

plant gelukkig maken

Veelgestelde vragen

Hoe verzorg je een plant goed?

Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de standplaats. Geef ook nooit te veel water, tenzij een plant daarnaar verlangt. Geef ze ook eens wat plantenvoeding.

Waarom krijgt mijn plant gele bladeren?

Planten die gele bladeren krijgen zijn niet zo gelukkig. Het kan zijn dat je te weinig water geeft, of juist te veel. Ook kun je de plant eens op een lichtere plek zetten.

Waarom krijgt mijn plant bruine bladeren?

Planten die bruine bladeren krijgen, krijgen vaak te weinig water. Wanneer de bladeren wel erg donkerbruin zijn, kan het juist te veel water zijn geweest.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *