edere plantenliefhebber kent het wel, je kamerplant laat haar bladeren vallen. Erg vervelend, maar gelukkig niet meteen een reden tot paniek. Er zijn verschillende redenen waarom je plant haar blad laat vallen, maar wat zijn deze redenen? Hieronder bespreken wij het allemaal.

Te veel of te weinig zonlicht

Zodra je plant onvoldoende zonlicht krijgt laat dit al snel gevolgen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet meer aanmaken van nieuwe bladeren, maar ook de bestaande bladeren krijgen hier een opdonder van. De bladeren worden namelijk geel en dof. Erg jammer, maar best logisch. Planten halen namelijk hun energie uit zonlicht, zorg er dus altijd voor dat planten genoeg zonlicht krijgen.

Te veel zonlicht

Zoals hierboven al benoemd werd, is het belangrijk dat planten genoeg zonlicht krijgen, maar toch te veel zonlicht is ook niet goed. Zodra je plant te veel zonlicht krijgt kan het zijn dat planten brandplekken krijgen. Daarnaast zal het blad afsterven. Zorg er dus voor dat de planten die hier vatbaar voor zijn in indirect zonlicht staan.

Ziekte

Ook bladuitval of verkleuring kan te maken hebben met een ziekte. Planten kunnen namelijk verschillende ziektes vatten. Deze ziektes vallen de bladeren af en zorgt ervoor dat je plant geen tot weinig voedingsstoffen op kan nemen. Dit zal ervoor zorgen dat je plant zijn bladeren laat vallen en er geen nieuwe bladeren worden ontwikkeld.

Water en voedingsstoffen

Water speelt een belangrijke rol bij het welzijn van je plant. Zodra je plant te veel water krijgt kan dit wortelrot veroorzaken en dit kan weer veroorzaken dat jouw plant haar bladeren laat hangen of dat de bladeren uitvallen. Ook kan dit ervoor zorgen dat je plant geen nieuwe bladeren ontwikkelt. Te weinig water is ook een dingetje, dit kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren uitdrogen en dat de bladeren uitvallen. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg water geeft, maar zeker niet teveel. 

Ook voedingsstoffen zijn belangrijk om jouw plant in leven te houden. Het kan namelijk zijn dat hij even een tijdje te weinig voedingsstoffen aanmaakt. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren verkleuren en uitvallen. Zodra je dit merkt, kan je ervoor kiezen om je plant wat extra voedingsstoffen te geven. Dit kan je halen bij het dichtstbijzijnde tuincentrum en kan je toevoegen aan het water dat je de plant geeft. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.