Zwarte stippen op plant

Wanneer jouw plant van de een op andere dag zwarte stippen heeft, kan dit zorgwekkend zijn. Het is nou eenmaal een raar aanblik. Zwarte stippen op jouw plant kunnen duiden op verschillende oorzaken. Welke oorzaken dit kunnen zijn vertellen wij in deze blogpost. Zo kun jij jouw planten van de optimale verzorging voorzien. 

Een zieke plant

Net als mensen kunnen ook planten wel eens geveld worden door een ziekte. Het is belangrijk jouw plant dan weer de juiste aandacht en verzorging te geven. Als een plantenziekten niet tegengaat, kan een plant hier zeer onder leiden. Hij kan zelfs uitbloeien of afsterven. Dit maakt het des te belangrijk om een plant regelmatig te checken. Maar hoe check je nou eigenlijk jouw plant? Sommige plantenziektes zijn gemakkelijker te zien dan andere. Als je dus even goed jouw plant bekijkt, is het goed om zowel naar de boven- en onderkant van een blad te kijken. Op het blad kunnen namelijk witte en zwarte plekjes gaan vormen. Over dat laatste gaan we het nu hebben. 

Zwarte stippen op plant 

Er zijn verschillende ziektes die een plant kan hebben. Evenals ziektes die zich uit in zwarte stippen of zwarte plekken. 

Roetdauw 

Roetdauw wordt ook wel zwart vlekkenziekte genoemd. Roetdauw wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze laten zwarte vlekjes achter op verschillende delen van de plant. Behalve de bladeren kan het ook de stelen en vruchten van een plant bedekken. Deze schimmel groeit op de honingdauw afscheidingen van insecten zoals bladluizen. 

De preventie van deze plantenziekte is effectiever dan de behandeling ertegen. Aangezien deze zwarte stippen het gevolg zijn van een schimmel die groeit op de honingdauw afscheidingen van een bladluis, is het belangrijk om de aanwezigheid van deze insecten te verminderen. Uiteindelijk kun je ook iets doen tegen de schimmel. Je kunt bijvoorbeeld proberen om vochtigheid te beperken. Probeer bij het water geven, de bladeren van de plant droog te houden. 

Zwarte vlekkenziekte

Deze plantenziekte heeft wel een hele letterlijke naam. Hij heet namelijk de zwarte vlekkenziekte. Hierbij zie je ronde zwarte vlekken op de bladeren van je plant. Deze vlekken hebben vaak een onregelmatige grootte. Ook deze plantenziekte komt van een schimmel. Als deze plantenziekten zich vordert, kunnen de bladeren van deze plant geel worden en er af vallen. 

Bij wijze van preventie is het belangrijk om de planten goed te beluchten. Ook is het goed om je planten niet te dicht bij elkaar te planten. Ook bij deze plant is het goed om de aarde nat te houden in plaats van de bladeren. Wanneer de plant al aangetast is kun je het beste de aangetaste bladeren verwijderen. Zo kunnen deze niet verder de schimmel verspreiden op de andere planten. Het is voor beide ziektes ook mogelijk om fungiciden te gebruiken. Dit kan zowel preventief als ter behandeling. Hiervoor is het goed om een specialist of een tuincentrum om hulp te vragen. Deze kunnen ook de juiste fungiciden aanraden voor jouw plant.

Veelgestelde vragen over zwarte stippen op een plant

Wat zijn de mogelijke oorzaken van zwarte stippen op mijn tomatenplanten?

Zwarte stippen op tomatenbladeren kunnen wijzen op verschillende ziekten, waaronder de veelvoorkomende zwarte vlekkenziekte. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Alternaria.

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen om zwarte stippen op mijn rozen te voorkomen?

Zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen rozenstruiken, vermijd overmatig water geven, en gebruik fungiciden preventief, vooral tijdens vochtige periodes.

Mijn kamerplant heeft zwarte stippen op de bladeren. Wat kan dit zijn?

Zwarte stippen op kamerplanten kunnen duiden op schimmelziekten zoals roetdauw. Verbeter de luchtcirculatie en vermijd overtollig water om de groei van schimmels te verminderen.

Hoe behandel ik zwarte stippen op mijn appelboombladeren?

Gebruik fungiciden die effectief zijn tegen de specifieke schimmel die zwarte stippen veroorzaakt bij appelbomen, en overweeg het verwijderen van aangetaste bladeren.

Kunnen zwarte stippen op planten schadelijk zijn voor de vruchten?

Ja, afhankelijk van de oorzaak kunnen zwarte stippen de groei en kwaliteit van vruchten beïnvloeden. Regelmatige inspectie en behandeling zijn belangrijk.

Wat zijn enkele biologische methoden om zwarte stippen op planten te bestrijden?

Gebruik van neemolie, het introduceren van natuurlijke vijanden van schadelijke insecten en het toepassen van bacteriële preparaten kunnen biologische benaderingen zijn.

Welke plantenziektes veroorzaken zwarte stippen op aardbeienbladeren?

Anthracnose en meeldauw zijn twee veelvoorkomende ziekten die zwarte stippen op aardbeienbladeren kunnen veroorzaken.

Mijn buxushaag vertoont zwarte stippen. Wat moet ik doen?

Buxus kan worden getroffen door de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola. Behandel met fungiciden en overweeg het verwijderen van aangetaste plantendelen.

Is het mogelijk dat zwarte stippen op mijn planten worden veroorzaakt door een insectenplaag?

Ja, sommige insecten, zoals bladluizen, kunnen honingdauw afscheiden, wat kan leiden tot de groei van roetdauw en zwarte stippen op planten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hortensia’s zwarte stippen ontwikkelen?

Houd de bladeren droog door ’s ochtends water te geven, vermijd overbevolking van planten, en pas fungiciden toe als een preventieve maatregel tegen ziekten zoals valse meeldauw.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *