Een vijver is de perfecte aanwinst voor jouw voor of achtertuin. Het vult de ruimte en geeft een mooi, natuurlijk gevoel. Hoe maak je je vijver nou af? Dip jezelf in de vijverplantjes! Ze maken niet alleen alles mooier, maar houden je vijver ook algenvrij, of helpen je ecosysteem in evenwicht te houden. Hier zijn de beste opties om jouw tuin helemaal compleet te maken. 

Glanzend fonteinkruid

Dit is een van de meest bekende plantjes voor in de vijver. Deze soort duurt wel lang om zich te laten vestigen, maar als het eenmaal zijn plekje heeft gevonden dan groeit hij best wel snel en veel. Ze staan vooral bekend om hun prachtige grote en groene bladeren. Een ding om goed te onthouden: ze houden van veel licht, dus wees niet bang om ze dan ook volop in het zonnetje te zetten!

Waterviool

Wil je jouw vijver laten stralen? Dan is de waterviool wel iets voor jou! Deze schattige witte bloemetjes hebben niet veel zonlicht nodig, maar kunnen niet tegen zout. Dit type valt ook onder de zuurstofplanten. Zoals de meeste zuurstofplanten zijn deze in de vrije natuur haast verdwenen en dus geven ze jouw vijver een uniek beeld! 

Moeras vergeet mij nietjes

Deze blauwe bloemetjes geven weer een heel andere kijk op het water. In tegenstelling tot de waterviool, bloeit deze langer, van mei tot september. Hij groeit vooral in het water met de bovenkant net op het oppervlak, maar het is voor deze moerasplant geen moeite om ook helemaal onder water te blijven. Wist je ook dat watersalamanders dit plantje gebruiken voor hun eitjes? Het ecosysteem zal deze plant gunstig ontvangen. 

Naaldkruid

Een van de sterkste zuurstofplanten is naaldkruid. De plant is perfect voor je vijver in de winter, want dan geeft het de meeste zuurstof af. Let wel goed op, deze plant groeit erg hard. Het is heel makkelijk om deze uit het oog te verliezen, en voor je het weet is je hele vijver overwoekerd. Zo’n ramp is deze plant gelukkig zelden, als je maar op tijd snoeit

Dotterbloem

Knalgeel kan een goede sfeer geven aan je vijver met de dotterbloem. De moerasplant kan heel goed van pas komen voor insecten door de hoge stengels met meeldraden en bestuiving. Libellen en nimfen kunnen hier in alle rust hun laatste fase ondergaan. Dit is ook goed om te weten: deze vrolijke bloemen houden van de zon! 

Veelgestelde vragen:

Hoe houden planten de vijver algenvrij?

De meeste planten die dit doen zijn zuurstofplanten. Zij hebben namelijk voldoende voeding nodig, en halen dit dus uit het water. Zo blijft er niks over voor algen om op te nemen en vervolgens om te groeien. Zo blijven ze ook lang weg!

Welke planten zijn goed voor het ecosysteem van mijn vijver?

Soms wil je dat de natuur hun gang blijft gaan, en met weer andere plantjes krijg je een heel ander effect. Inheemse planten zoals de dotterbloem komen zelf uit de natuur, en kunnen dus het ecosysteem voortzetten door de opties die er zijn voor insecten. Het ligt er dus aan wat je precies met je vijver wilt.

Welke planten moet ik niet in mijn vijver zetten?

Er zijn een paar planten die een absolute no-go zijn voor je vijver. Ze nemen je vijver razendsnel over, en laten niets anders groeien. Ze zijn ook nog eens exotisch, en horen dus niet thuis in het Nederlandse vijver ecosysteem. De planten waar je voor moet uitkijken zijn waternavel en parelvederkruid.

Wat is het nut van planten in de vijver?

Vijverplanten zijn essentieel als het gaat om het behouden van de balans in je vijver. Je hebt immers twee soorten: moerasplanten en zuurstofplanten. Moerasplanten zijn goed voor het ecosysteem door de meeldraden en plekjes waar insecten van profiteren. Zuurstofplanten filteren het water door het water op te nemen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *