Sommige planten vinden het prettig om van onderen water te kunnen drinken. Dit geldt vooral voor planten die fragiele bladeren hebben, zoals de erwtenplant. Het is daarom ook belangrijk dat je altijd jouw plant in een binnenpotje met gaatjes zet en dan pas in de sierpot. Zo kun je de plant altijd uit de sierpot halen en via de onderkant water geven. Maar, hoe pak je dat het beste aan?

1. Via een schoteltje

Je kunt een schoteltje vullen met water en vervolgens laat je de plant met het binnenpotje hier op staan. Wacht gerust totdat jouw plant het water van het schoteltje heeft leeggedronken. Voelt de aarde daarna nog steeds droog aan? Schenk dan gerust wat meer water op het schoteltje, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Laat ook altijd de plant even uitlekken nadat hij op het schoteltje heeft gestaan.

plant water geven van onderen

2. Via de gootsteen

Is jouw plant te groot voor een schoteltje? Dan is de gootsteen ook een prima optie. Leg een stop in het gootsteenputje, zodat het water niet kan weglopen. Vul de gootsteen vervolgens met een laagje water en zet hier de plant in. Laat de plant ongeveer een half uurtje drinken. Bovendien kun je op deze manier zelfs meer planten water geven, mocht er nog wat ruimte overblijven in de gootsteen. Ook hierbij geldt weer dat je de plant(en) weer even moet laten uitdruppelen.

3. Via een rietje

Staat jouw plant niet in een binnenpot, maar wil deze wel graag van onderen water geven? Dan kun je helaas de bovenstaande methoden niet toepassen. Maar wees niet getreurd, want er bestaat een andere oplossing. Het enige dat je nodig bent is een rietje. Steek dit rietje in de aarde. Doe dit wel voorzichtig, want je wil natuurlijk niet een wortel doormidden spiesen. Giet vervolgens heel langzaam wat water in het rietje. Een slimme manier om de plant alsnog te voorzien van water via de onderkant.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn plant van onderen water geven?

Sommige planten houden er niet van dat er water op de bladeren komt, zoals de erwtenplant of de begonia. Het is daarom beter om de planten van onderen water te geven.

Hoe moet ik mijn planten van onderen water geven?

Je kunt jouw planten op meerdere manieren water geven. Zo kun je jouw plant onderdompelen, maar ook een rietje in de potgrond steken en via het rietje water geven. Bovendien kun je het binnenpotje met gaten onderin ook op een schoteltje zetten. Giet wat water op het schoteltje en de plant kan vanzelf het water opdrinken.

Hoe lang moet ik mijn plant in het water onderdompelen?

Je kunt de plant in het binnenpotje in de gootsteen zetten, die gevuld is met water. Wacht ongeveer een uurtje totdat de plant zichzelf helemaal heeft volgezogen met water.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *