Je hebt het vast weleens voorbij zien komen: een plant met in het midden een stok. Dit wordt ook wel een mosstok genoemd. Dankzij een mosstok kan een plant makkelijker omhoogklimmen, waardoor de plant een mooi model zal krijgen. Je voorkomt dus eigenlijk dat het een wirwar wordt. Hieronder lees je meer over de mosstok.

Een mosstok, wat is dat?

Een mosstok is eigenlijk gewoon een kunststof pijp met daar omheen kokosvezel. Nee, geen mos inderdaad. De plant kan zich hieraan vastbinden met zijn luchtwortels. Je kunt een mosstok kopen via internet of bij het tuincentrum, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een mosstok maken. De mosstok moet je vervolgens dicht bij de plant plaatsen, zodat hij zijn wortels erom heen kan binden. Let er wel op dat je niet door de wortels van de plant heen spiest.

De voordelen van een mosstok

Zoals net al werd benoemd is een mosstok ideaal om ‘m de hoogte in te laten groeien, in plaats van dat deze alle kanten wild op gaat groeien. Maar naast dit heeft een mosstok nog veel meer voordelen. Zo neemt een plant met een mosstok minder ruimte in beslag, omdat de plant op deze manier recht omhoog groeit. 

Deze planten willen graag een mosstok

Vooral de planten die het liefst de hoogte in willen klimmen hebben baat bij een mosstok. Wanneer je een mosstok bij hen in de buurt plaatst, kunnen ze hier steun vinden en zo goed de hoogte in groeien. Maar, welke planten zijn dit eigenlijk?

  1. Monstera: De monstera kent waarschijnlijk iedereen wel. De plant met zijn grote gaten in het blad. Deze plant wil graag de hoogte in, anders zal hij horizontaal gaan groeien. Met zijn luchtwortels zal hij zich aan de mosstok vastklampen. Hierdoor wordt het een echte eyecatcher in jouw huis.
  2. Epipremnum: De epipremnum is er in allerlei soorten en maten. Het is een bijzondere plant, want het lijkt wel alsof hij een grijze gloed over het blad heeft. Bovendien kun je de epipremnum zowel laten hangen als laten klimmen. 
  3. Philodendron: Ook de philodendron wil graag een mosstok in zijn kluit hebben staan. Anders groeit-ie alle kanten op, behalve naar boven. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.