bloempot kiezen

Ben je bij het tuincentrum geweest en heb je hier een nieuwe plant gescoord? Dan wil je voor deze plant natuurlijk een passende bloempot vinden. Het is belangrijk dat je een bloempot uitkiest die de juiste maat heeft waar jouw plant in past. Hoe je de juiste maat bloempot kiest, zetten we hieronder voor je op een rij.

Grootte van de bloempot

Hoe kies je eigenlijk de juiste maat bloempot voor jouw gloednieuwe plant? Je wil natuurlijk dat deze pot past bij jouw interieur, maar het is ook belangrijk dat de plant gelukkig wordt in zijn nieuwe huisje. 

Kies daarom een bloempot uit met de juiste grootte. Maar, hoe bepaal je dat eigenlijk? Kijk eerst naar de grootte van de kluit van de plant of kijk naar het binnenpotje waar de plant in staat toen je de plant hebt gekocht. Het is belangrijk dat je een pot kiest die in ieder geval groter is dan dit. Je moet niet de kluit moeten aandrukken zodat deze in de pot past; in dat geval is de pot te klein. Kies daarom een pot uit die groter is dan de kluit, zodat de plant zijn wortels kan ontwikkelen en daardoor lekker kan groeien. In omvang mag de pot een stukje groter zijn. Zorg er wel voor dat je niet een té grote pot kiest, aangezien de wortels van de plant dan minder goed kunnen ontwikkelen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met hoe de plant groeit. Is de plant een snelle groeier, of doet de plant er erg lang over om zijn grootte te ontwikkelen, zoals een cactus? Als de plant een snelle groeier is, zal je ook sneller een nieuwe pot aan moeten schaffen die groter is. Zo stimuleer je de groei van de plant. Dit is namelijk omdat je ervoor zorgt dat de wortels zich kunnen blijven ontwikkelen, omdat er steeds weer nieuwe ruimte is in de pot. Zorg er ook voor dat je, tijdens het verpotten, zorgt voor een nieuwe portie potgrond. In potgrond zit namelijk weer voeding voor de plant, zodat de plant goed kan groeien.

maat pot kiezen voor plant

Herkennen van een te kleine pot

Heb je al een aantal planten, maar weet je eigenlijk niet of de pot wel de juiste grootte heeft voor de plant? Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen of de pot te klein is. Zo kan het zijn dat jouw plant niet meer zo hard groeit, of misschien zelfs gestopt is met groeien. De wortels kunnen namelijk geen ruimte meer hebben om zich te ontwikkelen, waardoor de plant ook niet meer verder kan groeien. Zitten er gaten onderin de pot? Dan kun je ook eens kijken of de wortels daar doorheen komen. Zie je dat de wortels door de gaten groeien? Dan is het een teken dat het tijd is voor een nieuwe, grotere pot. Ook kan de plant verdorde bladeren krijgen of vraagt de plant constant om water.

Herkennen van een te grote pot

Is de pot niet te klein, maar vraag jij je juist af of de pot niet te groot is voor de plant? Ook in dit geval zijn er een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat de pot juist te groot is voor de plant. Zo kan het ook hierbij zijn dat de plant niet zo hard groeit. Bovendien kun je ook kijken of er water in de bodem blijft staan. Dit kan namelijk komen doordat de wortels van de plant hier zich nog niet bevinden en dus ook niet het water op kunnen nemen. Doordat er water in de pot blijft staan, kan dit ook wortelrot veroorzaken. Dat wil je niet, want dat is behoorlijk schadelijk voor de plant.

Hoe de juiste maat te kiezen?

Redenen genoeg dus, om op zoek te gaan naar een bloempot van de juiste grootte. Hoe kies je deze? Zoals net al werd benoemd, is het belangrijk dat je een pot kiest die in omvang iets groter is dan de kluit. Zo kan de plant gewoon goed groeien en kun jij genieten van een grote en gezonde plant. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een bloempot met drainage gaten; je kunt ook kiezen voor een binnenpot van dezelfde maat, zodat je deze in de sierpot kunt zetten. Een binnenpot heeft ook gaatjes, zodat het overtollige water kan weglopen waardoor wortelrot wordt voorkomen.

Veelgestelde vragen over het kiezen van de juiste maat bloempot voor jouw plant

Hoe weet ik welke maat bloempot mijn plant nodig heeft?

Meet de diameter van de plant bij de wortels en kies een pot die iets groter is dan de huidige wortelruimte.

Wat gebeurt er als mijn plant in een te kleine pot zit?

Een te kleine pot kan leiden tot beperkte wortelgroei, stress voor de plant en uiteindelijk verminderde groei en gezondheid.

Hoe kan ik zien dat mijn plant een grotere pot nodig heeft?

Tekenen van een te kleine pot zijn onder meer wortels die uit de drainagegaten groeien, gebrek aan groei en verdorde bladeren.

Wat zijn de gevolgen van een te grote pot voor mijn plant?

Een te grote pot kan leiden tot wateroverlast, wortelrot en verminderde groei doordat de wortels te veel ruimte hebben.

Moet ik een pot kiezen op basis van de grootte van mijn plant of de snelheid van de groei?

Beide factoren zijn belangrijk. Kies een pot die past bij de huidige grootte van de plant en rekening houdt met de groeisnelheid en toekomstige ontwikkeling.

Kan ik een te grote pot aanpassen om te voorkomen dat mijn plant verdrinkt?

Ja, je kunt de drainage verbeteren door extra drainagegaten toe te voegen of door een laag grind of kiezels onderin de pot te leggen.

Hoe vaak moet ik mijn planten verpotten?

Verpot je planten wanneer de wortels de pot volledig hebben gevuld, meestal om de paar jaar, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant.

Kunnen planten in te grote potten groeien?

Ja, maar overmatige ruimte kan leiden tot problemen zoals wateroverlast, verminderde stabiliteit van de plant en minder efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen.

Wat moet ik doen als ik geen ideale potmaat kan vinden voor mijn plant?

Kies een pot die iets groter is dan de huidige wortelruimte en houd rekening met de groeipotentie en toekomstige ontwikkeling van de plant.

Is het mogelijk om een plant te verplaatsen naar een kleinere pot?

Ja, maar dit moet voorzichtig gebeuren om schade aan de wortels te voorkomen. Kies een pot die iets groter is dan de wortelkluit en vul de rest van de ruimte op met verse potgrond.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *