Groene inhoudsopgave

Cactussen zijn zogenaamd de makkelijkste planten op deze aarde, aangezien ze niet snel dood gaan. Maar is dit wel helemaal waar? Als jouw cactus niet de juiste verzorging krijgt, heeft jouw cactus een kort bestaan. Maar wat is nou eigenlijk de juiste verzorging van deze mooie woestijnplant? Lees het hieronder.

Licht

De meeste woestijnplanten hebben veel licht nodig, dit is bij de cactus ook het geval. Het is belangrijk dat jouw cactus sowieso vijf uur per dag direct zonlicht krijgt. Het is dus van belang dat je deze cactus niet in het donker zet. Als je cactus te weinig licht krijgt, duurt het even voordat hij dit laat merken. Op een gegeven moment zal je cactus op een andere manier gaan groeien dan normaal, dit zal je zeker gaan opvallen.

Zodra je merkt dat het niet goed gaat met je cactus is het belangrijk dat je hem direct op een lichtere plek zet. Vervolgens snijd je de afwijkende groeischijven af. Niet alle cactussen kun je weer in de juiste vorm krijgen, de bolcactus zal niet meer de natuurlijke vorm aannemen. In de zomer kan het zijn dat de zon te heet is voor jouw cactus. De cactus zal niet meer groen zijn, maar eerder geel. Dit is brandschade, zorg ervoor dat je de cactus dan op een plek zet met indirect zonlicht. Je cactus zal dan op een gegeven moment weer groen worden. 

Water

Er wordt vaak gedacht dat cactussen geen water nodig hebben, dit is zeker niet het geval. Zodra je cactus geen water krijgt, zal hij gaan verdrogen en verschrompelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Cactussen hebben een natuurlijke cyclus als het gaat om water. Het is van belang om deze cyclus te volgen. In de winter is het van belang om jouw cactus droog te laten staan en dus helemaal geen water te geven, deze periode begint vanaf november tot en met maart. In het voorjaar kun je weer beginnen met water geven, doe dit zeker niet meer dan één keer in de maand.

Als het erg warm is in de zomer kun je je cactus vaker water geven, ongeveer een keer in de twee weken en als het nodig is een keer in de week. Tussendoor is het wel belangrijk dat de grond droog staat, anders loop je het risico dat de grond gaat rotten.

Veelgestelde vragen

Wanneer heeft mijn cactus water nodig?

Sommige cactussen kunnen gaan verschrompelen en uitdrogen wanneer ze dorst hebben.

Moet een cactus in de zon staan?

De meeste cactussen houden inderdaad van de zon. Zet de plant daarom nooit te donker neer.

Wat is de beste manier om water te geven aan mijn cactus?

Een cactus kun je beter via de onderkant water geven, dus op een schoteltje om door ‘m onder te laten dompelen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *