inheemse planten

Inheemse planten kunnen een aanvulling zijn in jouw tuin. Een inheemse plant is namelijk een plant die oorspronkelijk uit deze omgeving komt en dus goed kan gedijen in dit klimaat, denk bijvoorbeeld aan de vele regenval, de warme temperaturen maar ook de koude temperaturen. Bovendien zijn inheemse planten aantrekkelijk voor veel nuttige dieren, zoals bijen en vlinders. Een aantal inheemse planten die de biodiversiteit kunnen vergroten, zetten we hieronder voor je op een rij.

Kalkaster

De eerste inheemse plant in dit lijstje is de kalkaster. De kalkaster is een plant met gele bloemen: een mooi en kleurrijk gezicht voor in de tuin. De kalkaster vindt het fijn dat het in een luchtige en doorlatende grond zit, en het is belangrijk dat je niet te veel water geeft aan de plant. De kalkaster biedt overigens late bloemen die nuttig zijn voor bestuivers in de herfst. 

Wilde geranium

De geranium is een populaire plant bij veel huishoudens. Geraniums zijn in verschillende soorten en kleuren te verkrijgen en zijn daarom een echte eyecatcher in menig bloembak. Bovendien is het een inheemse plant, die regelmatig een slokje water wil en zo nu en dan gesnoeid moet worden. Deze bodembedekker bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan.

Korenbloem

Ook de korenbloem is een plant die inheems is in Nederland. De korenbloem is een mooie plant die bekend staat om zijn helderblauwe bloemen. Hier komen dan ook veel bijen en vlinders op af. Daarnaast is de korenbloem een echte eyecatcher in de tuin, terwijl hij ook nog eens heel geliefd is bij insecten.

Margriet

De margriet: wie kent het schattige, witte bloempje niet? De margriet komt zowel in het wild voor, als bij mensen in de tuin. Het is een inheemse plant die aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Redenen genoeg dus om deze plant ook te laten verwelkomen in de tuin.

inheemse plant tuin

Vingerhoedskruid

De vingerhoedskruid heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk: de vingerhoedskruid heeft namelijk wel wat weg van een vingerhoedje. De plant heeft allerlei ‘vingerhoedjes’ als bloem. Bijen en hommels zijn dol op deze plant, die graag in de vingerhoedjes kruipen. Bovendien ziet deze inheemse plant er ook nog eens spectaculair uit. 

Wilde Kamperfoelie

De wilde kamperfoelie is een van oorsprong inheemse plant die graag klimt. De kamperfoelie kan wel zes meter hoog worden en groeit razendsnel. De kamperfoelie trekt voornamelijk nachtvlinders en bijen aan. Bovendien is de kamperfoelie ook een lust voor het oog, aangezien het mooie bloemen afgeeft en een opvallend geheel vormt.

Kattenkruid

Kattenkruid: niet alleen mensen zijn er dol op, maar ook katten vinden het heerlijk om in de kattenkruid te rollen. Kattenkruid is een inheemse plant die met zijn paarse bloemen een blikvanger is van de tuin. Kattenkruid is overigens niet alleen populair bij katten; ook vlinders en bijen komen graag af op deze plant. 

Veelgestelde vragen over inheemse planten

Wanneer bloeit de Aster?

Asters bloeien meestal in de late zomer en herfst.

Hoeveel zon heeft een Aster nodig?

Asters gedijen het beste in volle zon tot halfschaduw.

Is Wilde Geranium winterhard?

Ja, de meeste Wilde Geraniums zijn winterhard en kunnen koude temperaturen overleven.

Hoe vaak moet ik Wilde Geranium water geven?

Ze hebben regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt.

Welke bodem is het beste voor Korenbloemen?

Korenbloemen geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en een zonnige plek.

Hoe verzorg ik Margrieten?

Margrieten hebben volle zon nodig en moeten in het voorjaar worden teruggesnoeid voor een vollere groei.

Hoe bestrijd ik ziektes en plagen bij Wilde Kamperfoelie?

Om ziektes en plagen bij Wilde Kamperfoelie te voorkomen of te behandelen, zorg je voor goede luchtcirculatie door de plant niet te dicht te laten groeien. Regelmatig inspecteren op tekenen van meeldauw of bladluis en indien nodig behandelen met geschikte biologische of chemische middelen. Zorg ook voor een goede waterhuishouding om wortelrot te voorkomen.

Hoe propageer ik Vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruid kan worden vermeerderd door zaad. Ze zaaien zichzelf vaak uit in de tuin.

Is Vingerhoedskruid giftig?

Ja, Vingerhoedskruid is giftig bij inname, dus wees voorzichtig rond huisdieren en kinderen.

Welke verzorging heeft Wilde Kamperfoelie nodig?

Wilde Kamperfoelie gedijt het beste in goed doorlatende grond en halfschaduw tot volle zon. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien bevordert de gezondheid en bloei.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *