wanneer bloembollen planten

Bloembollen hebben altijd iets moois. Je zorgt er namelijk zelf voor dat die ene bloempot of stukje border wordt omgetoverd tot iets kleurrijks. Maar dan is het wel van belang dat je de bloembollen op de juiste tijd én manier inplant. Wanneer en hoe je de bloembollen in de aarde moet leggen, zullen we hieronder bespreken.

Wanneer bloembollen planten?

Om te kunnen genieten van kleurrijke bloemen, moet je de bloembollen op tijd in de grond stoppen. Toch is het belangrijk om te kijken of je zomer- of voorjaarsbloeiers in huis hebt gehaald, want de tijd van inplanten verschilt behoorlijk.

Zomerbloeiers: na de laatste nachtvorst

Zomerbloeiers zijn planten zoals gladiolen, dahlia’s, lelies en begonia’s. Het is belangrijk om deze na de laatste nachtvorst in de planten. Want zoals de naam ‘zomerbloeiers’ al zegt, komen deze tot bloei in de zomer. Plant de zomerbloeiers dus ongeveer aan het begin van de lente, rond maart, april of mei.

Voorjaarsbloeiers: voor de eerste nachtvorst

Voorjaarsbloeiers zijn planten zoals narcissen, tulpen, hyacinten, blauwe druiven en sneeuwklokjes. In tegenstelling tot de zomerbloeiers moet je deze juist voor de eerste nachtvorst inplanten, zodat je in het voorjaar kan genieten van prachtige plantjes. Voorjaarsbloeiers plant je in rond de maand september, voor de eerste nachtelijke vorst.

Hoe bloembollen planten?

Je kunt bloembollen in de grond planten, maar ook in een pot. Hierbij verschilt wel de manier hoe je de bloembol plant. We leggen het hieronder voor je uit.

Bloembol planten in de grond

  1. Allereerst is het belangrijk om de aarde goed los te maken. Bloembollen willen namelijk graag in een luchtige grond geplant worden.
  2. Maak een gat waar je de bloembol wil planten. Let wel op hoe diep je het gat maakt: de grootte van de bloembol is namelijk afhankelijk van hoe diep je de bloembol moet planten. Onthoud deze vuistregel: de bloembol moet drie keer in de diepte passen. Een bloembol van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep geplant worden. Plant je meerdere bloembollen naast elkaar? Dan moet ook hierbij de bol drie keer in de breedte passen. 
  3. Vul het gat met aarde, geef de plek van de bloembollen wat water en nu is het wachten geblazen.

Bloembol planten in een pot

  1. Het is belangrijk dat de pot een gat in de bodem heeft, zodat overtollig water kan wegstromen. Als de pot geen gat onderin heeft, kun je ook een laagje hydrokorrels op de bodem leggen.
  2. Leg over de laag hydrokorrels, of over de bodem met het gat, een laag potgrond.
  3. Leg op de potgrond de bloembollen. In een pot mogen bloembollen dichter op elkaar worden geplant dan in de tuin. Hier moet ongeveer een keer de dikte van de bol ertussen zitten. Zo wordt het een mooi geheel.
  4. Leg bovenop de bloembollen een laag potgrond. Geef de bloembollen wat water.
Zo plant je bloembollen in een pot

Bloembollen planten aan de hand van lasagnebeplanting

Je kunt de pot ook vullen met bloembollen aan de hand van lasagnebeplanting. Hierbij wordt dezelfde methode gebruikt als het maken van lasagne – vandaar de term lasagnebeplanting. Er wordt namelijk in lagen gewerkt. De zomerbloeiers doe je onderin en de voorjaarsbloeiers doe je bovenin. Zo heb je altijd een mooie volle bloempot met bloeiers.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je bloembollen planten?

Zomerbloeiers zoals de dahlia en begonia plant je in het voorjaar, wanneer de nachtvorst achter de rug is. Voorjaarsbloeiers plant je na de zomer, voor de eerste nachtvorst.

Hoe plant ik bloembollen?

Een bloembol moet drie keer zijn grootte worden geplant: een bloembol van 3 centimeter moet dus 9 centimeter diep worden geplant. In een pot is het belangrijk dat het overtollige water weg kan lopen: zorg dus voor een laagje hydrokorrels of een pot met een gat in de bodem.

Ik ben te laat met bloembollen planten: komen ze dan alsnog uit?

Hoe later je de bloembollen plant, hoe later ze uitkomen. Het is overigens geen probleem als je hier te laat mee bent, vaak kun je in december nog wel de voorjaarsbloeiers planten.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *