water geven aan planten

Iedere kamerplant heeft zo zijn eigen behoeftes. Veel zon, weinig zon, veel water of weinig water. Vooral met dat water geven kan het nog weleens fout gaan bij onze groene vrienden. Of ze krijgen veel te veel of veel te weinig: het is ook nooit goed. Om te voorkomen dat jouw plant zich sip gaat voelen kunnen de onderstaande tips jou wellicht helpen bij het geven van water aan jouw planten.

1. Weet wat de behoeften zijn van jouw plant

Veel planten kunnen niet tegen natte voeten. Met andere woorden: natte wortels. Wanneer de wortels langdurig nat blijven kunnen ze gaan rotten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt daarom beter te weinig dan te veel water geven. Maar het is hierbij wel belangrijk om de behoeften van jouw plant te achterhalen. Ontdek of ze behoefte hebben aan iedere dag een flinke slok water, of misschien maar een keer in de maand. Een vuistregel die je kan helpen is om pas weer water te geven wanneer de potgrond volledig is opgedroogd.

2. Hanteer de juiste manier van gieten

Zoals we al eerder hebben geschreven houden planten ervan om van onderen water te krijgen. En daarmee bedoelen we dat het water rechtstreeks bij de wortels terechtkomt in plaats van dat je het op de potgrond giet. Vooral planten die gevoelig zijn voor wortelrot hebben hier baat bij. Wanneer je wel water van bovenaf geeft, is het belangrijk om de bladeren niet te raken, vooral bij planten met gevoelige bladeren. En wist je dat de bromelia juist water in het hart wil hebben? Daarbij giet je gewoon een beetje water in het midden van de plant, maar ook bij de wortels. Bovendien willen orchideeën graag helemaal doorgespoeld worden.

orchidee

3. Geschikte watertemperatuur

Wist je dat de watertemperatuur ook van groot belang is bij het water geven? Wanneer jouw plant koud water krijgt toegediend, zal jouw plant daarvan schrikken. Dit kan er zelfs voor zorgen dat hij zijn bladeren gaat verliezen. En dat willen we natuurlijk niet. Zorg er daarom altijd voor dat het water op kamertemperatuur is, dus iets warmer dan dat wij als mens normaal drinken.

4. Gebruik regenwater of gedemineraliseerd water

Grote kans dat je gewoon water uit de kraan aan jouw planten geeft. In principe is dat prima, maar ons kraanwater zit vol met mineralen en zouten. Die zijn wel gezond voor ons, maar niet voor onze groene vrienden. Dit kan er zelfs voor zorgen dat jouw plant er niet meer zo florissant uit komt te zien. Gebruik in plaats daarvan regenwater, of kies voor gedemineraliseerd water. Dat laatste bevat namelijk bijna geen mineralen en laat geen kalkaanslag achter. Worden de planten blij van, maar ook jouw huishoudelijke apparaten zoals de strijkijzer of de luchtbevochtiger.

Veelgestelde vragen

Wanneer heeft een plant water nodig?

Het verschilt per plant wat de waterbehoeften zijn. Vetplanten hebben bijvoorbeeld stukken minder water nodig dan een bananenplant. Houd hier rekening mee. Een andere tip om te checken of jouw plant water nodig heeft, is om jouw vinger in de potgrond te steken. Is de aarde volledig opgedroogd, geef dan weer water. Een ander teken dat de plant dorstig is, is wanneer de bladeren slap gaan hangen.

Waarom moet je nooit te veel water geven?

Een plant kun je maar beter te weinig dan te veel geven. Als je te veel water geeft, kan er wortelrot ontstaan. Dit komt doordat er water onderin de pot blijft staan, dat te veel is voor de plant om op te drinken. Hier kan de plant dood van gaan.

Wanneer heb ik mijn plant te veel water gegeven?

Als je te veel water aan jouw plant hebt gegeven, kan dat gele of bruine bladeren veroorzaken. Het kan zelfs zijn dat de bladeren gaan uitvallen.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *