In de tuincentra vind je vaak verschillende soorten potgronden. Zo bestaat er potgrond voor cactussen, vleesetende planten en je hebt orchideeënpotgrond. Je kunt wel voor elk soort plant een nieuwe zak potgrond in huis halen, maar je kunt ook zelf potgrond maken. Hieronder lees je er alles over.

Normale potgrond vs. luchtige potgrond

Veel mensen maken gebruik van normale potgrond die voor elke plant geschikt is. Echter, verschilt per plant wat zijn behoefte is. De ene plant heeft behoefte aan veel voeding, terwijl de andere plant een luchtige potgrond wenst. Over het algemeen is het goed om luchtige potgrond te gebruiken. Dit is namelijk beter voor de absorptie van water, zuurstof en voedingsstoffen. Wanneer je altijd van bovenaf water geeft, verdicht de aarde rondom de wortels met als gevolg dat jouw plant niet genoeg zuurstof krijgt. In de natuur houden de wormen de aarde rondom de wortels luchtig maar bij jouw kamerplanten (waarschijnlijk) niet. Om ervoor te zorgen dat jouw kamerplanten genoeg zuurstof krijgen kun je zelf een luchtige potgrondmix maken. Hieronder lees je stap voor stap het recept naar een goede potgrondmix.

Anorganische stoffen vs. organische stoffen

Het hangt af van jouw plant welke behoeften hij heeft. Over het algemeen heeft elke plant behoefte aan luchtige en lichte potgrond. Daarom is het verstandig om anorganische stoffen toe te voegen, bijvoorbeeld perliet of vermiculiet. Hierdoor bestaat de grond voor maar liefst twintig procent uit lucht. Je kunt er ook voor kiezen om organische stoffen toe te voegen aan de potgrond. Voorbeelden van zulke organische stoffen zijn veenmos, boomschors, voedingskorrels van zeewier of mest.

Het verschil tussen anorganische stoffen en organische stoffen is dat de anorganische stoffen niet volledig bestaan uit natuurlijke grondstoffen. Het voordeel van anorganische stoffen is dat ze direct opgenomen kunnen worden door de plant. De plant hoeft zich niet, in tegenstelling tot organische stoffen, aan te passen. Bovendien kun je gerichter bemesten met anorganische stoffen. Wel kunnen anorganische stoffen meer zout bevatten, waardoor de kans op wortelschade niet is uitgesloten. Hieronder zullen we echter wel de potgrondmix met anorganische stoffen uitlichten.

De ideale mix

Voor de basis van de potgrondmix is standaard potgrond van de supermarkt prima. Vervolgens voeg je bij de standaard potgrond een vochthoudend element toe. Een duurzame en goedkope keuze is kokosvezel. Deze zijn verkrijgbaar in blokjes en kun je toevoegen aan de potgrond. Als laatste is het goed om de potgrond luchtig te houden. Hiervoor voeg je perliet of vermiculiet toe. Laat het verpotten maar beginnen!

Pagina beoordelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.