Het is altijd leuk om een plantje een nieuw leven te geven. Gelukkig kun je allerlei planten vermeerderen, ook wel stekken genoemd, zodat jij alsmaar een grotere plantenfamilie krijgt. Dit keer zullen we het hebben over de peperomia: een veelzijdig plantje die op meerdere manieren te stekken is. Hieronder praten we je bij.

1. Stekken via het blad

De eerste manier is om te stekken via het blad. Hiervoor pak je – natuurlijk – even de moederplant erbij. Vervolgens snijd je hier gewoon een blad van af. Let op: je kunt niet zomaar een random blad afknippen. Het blad moet namelijk onbeschadigd zijn, niet oud en niet te klein. Het afgeknipte blad stop je vervolgens in een nieuw potje met verse potgrond. Houd de potgrond vochtig met een plantenspuit en er zullen vanzelf nieuwe wortels ontstaan. 

Deze stekmethode is overigens niet geschikt voor iedere peperomiasoort. Zo kun je eigenlijk alleen maar de angulata, argyreia, tetraphylla, peppershot, raindrop en rana verde stekken via het blad.

2. Stekken via de stengel

Een manier die wél voor iedere peperomia kan – behalve de tetraphylla – is stekken via de stengel. Pak ook hierbij opnieuw de moederplant erbij en ga op zoek naar een sterke stengel van de plant. Heb je de stengel afgeknipt? Dan is het belangrijk om de onderste bladeren van de stengel weg te halen. Wanneer er bladeren in aanmerking komen met water, zullen deze bladeren gaan rotten. Vervolgens stop je de stengel in het water en er zullen vanzelf wortels aan groeien. Voor de stekmethode met het blad gebruik je dus potgrond, terwijl je bij deze stekmethode water gebruikt.

Dit heb je nodig bij het stekken van de peperomia

Wanneer jij jouw peperomia wil vermeerderen, is het belangrijk om overzichtelijk te werk te gaan. Voordat je gaat beginnen kun je een aantal producten klaarzetten. Denk hierbij aan:

Veelgestelde vragen

Kan ik een peperomia stekken in water?

Ja, het is zelfs een hele goede manier om de peperomia te stekken in water.

Is de peperomia een snelle groeier?

De peperomia is een vrij langzame groeier. Je moet dus aardig wat geduld hebben om jouw stek te zien groeien.

Hoe lang moet mijn peperomia-stekje in het water staan?

Er moeten ten minste wortels aan zitten van vijf centimeter om het stekje uit het water te halen, en over te potten naar aarde.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *