De Sansevieria is een bekende kamerplant. Dit komt doordat hij gemakkelijk te verzorgen is. Hij komt voor in verschillende varianten en kan heel lang meegaan. Ook kun je deze plant gemakkelijk stekken, hoe dit moet lees je hieronder.

Stekken met bladstek

Er zijn twee verschillende manieren waarop je je Sansevieria kunt stekken, één daarvan is met bladstek. Het is van belang dat je een mooi blad uit de moederplant haalt, deze groeien natuurlijk vanzelf weer terug. Zodra je een mooi blad hebt gevonden, moet je dit blad in stukjes van ongeveer vijf centimeter knippen. Zorg er wel voor dat je niet vergeet wat boven en onder is, aangezien hij alleen kan wortelen aan de onderkant. Zodra je dit hebt gedaan, zet je de stekjes in een vaasje of bakje. Zorg ervoor dat je de wortels in de gaten kan houden. Zodra de wortels zijn ontwikkeld kun je je nieuwe baby-Sansevieria in de grond zetten.

Stekken met uitlopers

Ook kun je de Sansevieria stekken met uitlopers. Zoals bijna elke plant ontwikkelt ook deze plant baby’s, wat ook wel stekjes worden genoemd. Deze stekjes kun je gemakkelijk uitgraven, zo ook bij de Sansevieria. Het is handig om de Sansevieria uit de pot te halen en vervolgens de baby’s uit te graven, soms kan het zijn dat de wortels in de knoop zitten. Maak je niet druk als er een wortel afknapt, wortels groeien namelijk erg snel weer terug. Vervolgens kun je je baby-Sansevieria in een andere pot zetten en heb je een nieuwe Sansevieria.

Potgrond

Aangezien de Sansevieria van nature een vetplant is, is het van belang dat de plant niet in een natte grond wordt gezet. Ook kun je potgrond voor vetplanten gebruiken, aangezien deze erg luchtig is. Je kunt zelf ook gemakkelijk een potgrondmix maken, door potgrond en perliet samen te mixen. 

Pot 

Het is van belang om een goede pot uit te zoeken voor je nieuwe Sansevieria. Ga bij voorkeur voor een pot waar het water gemakkelijk uit kan lopen. Zodra je je pot hebt uitgekozen, kun je deze vullen met het potgrond. Zodra je je nieuwe Sansevieria’s hebt geplant, is het van belang om deze op een lichte plek te zetten. Begin ongeveer twee dagen na het planten met water geven. Na ongeveer anderhalve maand zouden de eerste nieuwe bladeren moeten verschijnen!

Veelgestelde vragen

Kun je een Sansevieria stekken?

Een Sansevieria kun je stekken, en ook nog eens op een vrij eenvoudige manier. Je hoeft namelijk alleen een stuk van het blad af te scheuren en deze in het water of in de aarde te zetten. Ook kun je de uitlopers een nieuw potje met potgrond geven.

Is het schadelijk voor mijn Sansevieria om deze te scheuren?

Het is niet schadelijk om jouw Sansevieria uit elkaar te scheuren, het is juist goed voor de plant. Zo voorkom je dat zijn huidige pot te klein wordt.

Hoe snel groeit een Sansevieria?

De Sansevieria is een extreem langzame groeier.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *