Je tuin kan een mooi verlengstuk van je eigen huis zijn, door het heerlijk comfortabel en gezellig te maken. Zo kan jij in alle rust van je tuin genieten en misschien jouw huisgenoten, vrienden, collega’s, buren en andere bezoekers ook! Uiteraard ben je nu nieuwsgierig hoe jij dit kan bereiken. Vaak zijn tuinen met veel elementen ingericht, soms zoveel dat het te druk wordt. Je weet wat ze zeggen, less is more! Zorg dat de basis van een tuin uit grote duidelijke delen bestaat en maak met leuke details de tuin gezellig. 

Verlichting

Met de juiste verlichting in je tuin, maak je het een stuk gezelliger maar ook comfortabeler. Kies voor een zachte kleur, zoals oranje of roze om een warme sfeer in je tuin te creëren. Maak gebruik van de spullen die al in je tuin staan, zoals een schutting of een overkapping. Zo kan je de lichtjes mooi en handig verwerken in je tuin. Een stuk comfort kan je halen uit timers en sensoren. Hierdoor hoef je niet meer te denken wanneer de verlichting aan of uit moet en kom je altijd in de juiste setting terecht.

Grond

Vaak is een terras met rustige steensoort een veilige keuze. Deze kan je altijd met een mooi vloerkleed, speciaal voor buiten, een goede sfeer aanbrengen. Mocht je minder ruimte hebben of steen niet jouw voorkeur hebben, dan is gras een goed alternatief. Gras is goedkoop, makkelijk te leggen en in hete zomerdagen de koelste oplossing. Zowel een stenen terras als een grasveld zijn onderhoudsvriendelijk.

Stoelen en banken

Als we kijken of je lekker kunt zitten in je tuin, is er een oneindige keuze. Als je een beetje handig bent, kan je zelf een tuinbank maken van bijvoorbeeld steigerhout of oude pallets. Dit is een goedkope keuze. Bij tuincentra zijn er natuurlijk ook tuinsets. Kijk goed naar je soort tuin waar je je bankje of stoeltje wilt hebben staan. Heb je een kleine tuin of verplaatst de zon zich veel door de tuin, dan kan je aan losse elementen denken zoals een stoel. Een stoel pak je immers sneller op dan een hele bank.

Bloemen en planten

Als je met planten aan de gang gaat, kijk dan goed dat je een mooie mix maakt met winter- en zomerplanten. Een goed voorbeeld is de struik ‘Red Robin’. Deze blijft het hele jaar zijn mooie rode kleur behouden. Houd je van variatie en wil je je fleurige vriendjes in de zoveel tijd veranderen, dan kan je ervoor kiezen om ze in bakken te planten die makkelijk verplaatst kunnen worden. 

Uiteraard kunnen bloemen niet ontbreken; ze zorgen voor warmte en gezelligheid. Ook zijn er bloemen die bepaalde dieren en insecten aantrekken. Zo heb je niet alleen een prachtige tuin, maar biedt jouw tuin in de stille momenten een rustplaats voor deze wondertjes van de natuur. Iets waar je dan heerlijk van kan genieten.Dit alles wil je natuurlijk ook wat afschermen, met bijvoorbeeld een heg of schutting. Want heggen en schuttingen kunnen wel degelijk voor gezelligheid zorgen, en natuurlijk ook voor wat privacy. Heb je al een muur staan, aarzel dan ook niet om de kwast te pakken en er een passende kleur op te zetten.

En vergeet tot slot niet na al je harde werk om er vooral van te genieten!

Veelgestelde vragen:

Welke steensoorten zijn geschikt voor een terras?

Een terras is een goede keuze om een tuin wat mooier te maken. Daarvoor heb je natuurlijk een goede steensoort nodig. Hardsteen, keramische tegels en graniet zijn hiervoor het beste geschikt.  

Welke bloemen trekken insecten aan?

Lavendel, salie, paardenbloem, tijm en nog heel veel andere soorten planten en bloemen trekken insecten aan. Het is slim om hierover na te denken, want bloemen en planten zorgen niet alleen voor een mooie kleur in je tuin, maar laten het ook leven. Denk maar aan bestuiving!

Kan je stoelen en banken zelf maken?

Jazeker, deze kan je eenvoudig zelf maken met behulp van een DIY-plan. Met het juiste gereedschap en sterk hout, kom je een heel eind.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *