wat is perliet

Een plant verzorgen is niet alleen het geven van een beetje water. Het gaat veel verder dan dat. Wanneer je je hier wel eens een keer in hebt verdiept, ben je vast weleens op het begrip ‘perliet’ gestuit. Als je niet weet wat dit is of waar het voor dient, ben je hier goed. Hieronder zullen we namelijk uitleggen wat perliet precies is en wat de voordelen ervan zijn.

Perliet: wat is dat?

Perliet is een soort gesteente, afkomstig van het vulkanische landschap. Wanneer de temperatuur stijgt kan het gesteente ontploffen tot korrels, waardoor er perliet ontstaat. Het is een licht korreltje dat bijna niets weegt. Het wordt dan ook wel aangeduid als perlietkorrels. Maar, waarvoor gebruik je dit dan?

Dit is het voordeel van perliet

Perliet wordt voornamelijk gebruikt in de tuin en bij kamerplanten. Perliet zorgt er namelijk voor dat de potgrond luchtiger wordt, wat beter is voor de planten. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de wortels, waardoor planten betere wortels kunnen aanmaken en het uiteindelijk een mooie plant wordt. Bovendien kan het perliet overtollig water opnemen, aangezien het een absorberende functie heeft. Je voorkomt dus eigenlijk dat je te veel water geeft aan de plant. Redenen genoeg dus om wat perliet aan de potgrond van jouw planten toe te voegen. Dat zal vanzelf zijn bloemen, of vruchten, afwerpen!

Stekken met perliet

Het is bij vrijwel iedere plantenliefhebber wel bekend dat je kunt stekken op water of in potgrond. Maar wist je dat je ook kunt stekken in perliet? En dat is eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft alleen een potje of vaasje te vullen met perliet. Giet hier wat water bij, zodat het perliet het vocht kan opnemen. Vervolgens kun je het stekje tussen het perliet stoppen.

Om jouw stekje tot een succes te laten leiden, is het wel belangrijk dat je de luchtvochtigheid hoog houdt. Zo kun je bijvoorbeeld een boterhamzakje over het potje zetten, waardoor je een soort minikas creëert. Wanneer de stek een aantal wortels heeft aangemaakt kun je het stekje verpotten naar een potje met potgrond.

Een video waarin wordt verteld hoe je perliet kunt gebruiken

Veelgestelde vragen

Wat is perliet?

Perliet is een vulkanisch gesteente dat kan worden gebruikt bij planten. De grond zal namelijk luchtiger worden dankzij perliet.

Waarvoor gebruik je perliet?

Je gebruikt perliet om de potgrond luchtiger te maken, zodat er meer zuurstof bij de wortels kan komen.

Waarom is luchtige potgrond beter voor planten?

Een luchtige potgrond zal ervoor zorgen dat er zuurstof bij de wortels kan komen. Dit is belangrijk voor de wortels, want zo is de kans kleiner dat de wortels gaan rotten. En dit is weer van groot belang voor het uiterlijk van de plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *