springstaartjes

Brrrr, er kunnen heel wat ongewenste diertjes in jouw plant leven. Zo heb je bijvoorbeeld wolluis, trips en spint die behoorlijk veel schade aan jouw plant kunnen aanrichten. Maar je kunt ook springstaartjes rondom jouw plant aantreffen. Wat zijn deze diertjes en nog belangrijker: zijn deze schadelijk voor de plant? Hieronder vertellen we je meer.

Dit zijn springstaartjes

Springstaartjes, in het Latijns ook wel Collembola genoemd, zijn beestjes die het prettig vinden om in vochtige potgrond te leven. Je herkent ze aan hun aparte gedrag: ze springen. Wanneer je bijvoorbeeld de plant verplaatst of wanneer je water geeft, zie je ze springen. Ze leven van dood materiaal en schimmels in potgrond. Dat is op zich een goed teken, want hierdoor blijft de grond gezond. Wanneer je een paar springstaartjes ziet is dat nog niet meteen reden om de plant vaarwel te zeggen. Als je een hele plaag aantreft, is het wel een klein beetje reden tot paniek.

Een hele plaag

Zo kunnen er in een klein beetje potgrond (lees: een hand vol) wel honderden springstaarten zitten. Gelukkig zijn deze beestjes niet schadelijk voor mensen of dieren, maar kunnen wel wat schade aanrichten aan jouw plant. Wanneer de rotte delen en schimmels weg zijn blijft er namelijk niet veel over voor de springstaartjes om te eten, behalve de wortels. Gelukkig hoeft dit niet altijd zo te zijn, want springstaartjes kunnen maar liefst 18 maanden overleven zonder voedingsstoffen. Maar dit heeft natuurlijk ook weer een keerzijde, want zo blijven ze wel érg lang rondhangen in jouw plant…

Een hele plaag met springstaartjes

Zo kom je van springstaartjes af

Wanneer je eenmaal springstaartjes hebt gespot, wil je natuurlijk zo snel mogelijk af van deze kriebelige beestjes. Zoals net al werd benoemd houden springstaartjes van een vochtige bodem. Om het de springstaartjes iets moeilijker te maken om te overleven, kun je de potgrond laten uitdrogen. Het is vooral belangrijk dat de bovenste laag droog blijft, want hier leven de springstaartjes voornamelijk. Is jouw plant dorstig? Geef de plant dan van onderen water.

En zo voorkom je springstaartjes

Een manier om springstaartjes te voorkomen is om minder vaak water te geven aan jouw planten, of om water van onderen te geven. Ditzelfde geldt voor plantenvoeding: springstaartjes zijn hier namelijk ook dol op. Een rigoureuze oplossing is om de huidige potgrond te vervangen door nieuwe potgrond. Zorg er wel voor dat ook de wortels helemaal schoon zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een springstaartje eruit?

Een springstaartje kun je ten eerste herkennen aan het springgedrag. Daarnaast hebben ze een lang lichaam en twee voelsprieten aan de voorkant.

Is een springstaartje gevaarlijk?

Een paar springstaartjes in jouw plant zijn niet erg. Sterker nog, ze ruimen schimmels op. Een hele plaag kan echter wel de wortels van jouw plant aantasten.

Hoe kom ik van springstaartjes af?

Springstaartjes zijn dol op water, dus het is belangrijk om de plant minder water te geven dan normaal. Ook kun je potgrond vervangen door een nieuwe portie potgrond.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *