Zie je een vieze, wittige afscheiding op jouw plant? Grote kans dat dat van de wolluis afkomstig is. Dit is een drie tot zes millimeter groot beestje. De afscheiding is afkomstig van een vrouwtjes-wolluis die eruitziet als een larf. Een mannetjes-wolluis heeft echter een heel ander uiterlijk. Die details laten we verder achterwege, want anders staat het huilen je nader dan het lachen. Brrr!

Oorzaak

Er is niet echt een vinger op te leggen waar de wolluis vandaan komt. Wel komt de wolluis vaker voor in een droge omgeving of planten die op de tocht staan. Ook komen wolluizen voor op planten die niet heel fit zijn.

Schade

Wanneer de wolluis op jouw blad terecht is gekomen, gaat hij op zoek naar voedsel. Dit doet hij door in het blad te bijten. Vervolgens zuigt hij zich vol met voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit en zelfs misvormde bladeren kan krijgen. Uiteindelijk zullen de bladeren hierdoor afsterven. Bovendien laat de wolluis honingdauw achter, wat een schimmel kan veroorzaken. Maar wees niet getreurd: het komt niet vaak voor dat een plant een wolluisinfectie niet overleeft.

Behandeling op natuurlijke wijze

Je kunt de zieke plant onder de douche zetten en zo de wolluis proberen weg te spoelen. Check een paar dagen later of de wolluis geen eitjes heeft achtergelaten. Als dit niet heeft geholpen, kun je de wolluis aanstippen met een wattenstaafje gedoopt in spiritus. Herhaal dit elke dag totdat de wolluis de plant heeft verlaten.

Behandeling met bestrijdingsmiddelen

Het is vervelend om steeds tegen die witte waas aan te kijken. We kijken natuurlijk veel liever naar onze plant zelf. Als niets heeft geholpen, kun je de plant behandelen met bestrijdingsmiddelen.

Veelgestelde vragen

Is wolluis schadelijk voor mijn plant?

Wolluis is schadelijk voor jouw plant: de wolluis zuigt het plantensap uit de plant en dus ook de voedingsstoffen.

Hoe herken je wolluis?

Wolluizen zien er klein en wit uit. Ze zullen dan ook niet echt opvallen op de plant. Waar je het wel aan kunt herkennen, is de wollige substantie die wolluizen aanmaken.

Hoe kom ik van wolluis af?

Je kunt de plant onder de douche zetten en de wolluizen wegspoelen. Ook kun je de wolluizen aanstippen met spiritus.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *