Voordelen van Vulcastrat

Je kunt vulcastrat vergelijken met kattengrind. Het absorbeert namelijk héél veel vocht, zodat de vulcastrat geleidelijk water geeft aan de plant. Vulcastrat bestaat uit vulkanisch gesteente dat heel luchtig is. Dit maakt vulcastrat ideaal voor een goede verzorging van jouw groene vrienden. Wil je meer te weten komen over vulcastrat? Hieronder leggen wij jou alles haarfijn uit.

Semi-hydrocultuur

Jouw plant laten leven op vulcastrat is het laten leven op semi-hydrocultuur. Het grote verschil tussen semi-hydrocultuur en hydrocultuur is dat bij hydrocultuur de plant leeft op hydrokorrels. Hierbij leven de wortels van de plant in een laagje water waar de plant zijn voedingsstoffen vandaan haalt. Bij deze planten hoef je weinig water te geven en deze hebben minder verzorging nodig. Echter, kunnen niet alle planten leven op hydrocultuur. Planten moeten namelijk op een speciale manier worden gekweekt om te kunnen overleven op water. Een normale plant zal al snel last krijgen van wortelrot.

Planten die leven op semi-hydrocultuur leven deels op potgrond en deels op korrels; in dit geval dus op vulcastrat. Zo is jouw plant alsnog een aardeplant met alle voordelen van hydrocultuur. Het fijne aan semi-hydrocultuur is dat vrijwel alle kamerplanten geschikt zijn om te overleven in deze cultuur.

Alle voordelen op een rij

  • Vulcastrat is een mix van mineralen zoals lava, puimsteen en zeolieten. Zoals net al werd benoemd absorbeert vulcastrat enorm veel water. Hierdoor krijgt de plant alleen water wanneer hij er behoefte aan heeft;
  • Bovendien heb je geen kans op wortelrot. Het water blijft namelijk buiten bereik van de wortels, omdat de vulcastrat het water tot dertig centimeter naar boven kan absorberen;
  • Daarnaast heeft vulcastrat een neutrale pH-waarde. Dit houdt in dat de planten op een makkelijke manier voedingsstoffen kan opnemen;
  • Vulcastrat is een grove en luchtige substantie. Hierdoor blijft de potgrond luchtiger en hebben de wortels kans om voldoende zuurstof op te nemen;
  • Dankzij vulcastrat hoef je weinig water te geven, omdat de steentjes het water vasthouden. Met een watermeter kun jij precies zien wanneer het tijd is om jouw plant te voorzien van een slok water. Te veel water geven is dus – gelukkig – verleden tijd;
  • Jouw plant zal langer leven wanneer je kiest voor een semi-hydrocultuur op basis van vulcastrat;
  • Je hebt geen speciale planten nodig die kunnen overleven op semi-hydrocultuur. Dit maakt vulcastrat erg goedkoop. Je hebt overigens ook geen speciale potgrond nodig.
In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe je Vulcastrat gebruikt.

Belangrijke vragen

Wat is Vulcastrat?

Heeft een soortgelijke werking als kattengrind en wordt ook wel een substraat genoemd. De voornaamste functie is het absorberen van vocht. Belangrijk om te weten is dat het uit vulkanisch gesteente bestaat, heel poreus, en zeer geschikt is voor de verzorging van kamerplanten.

Wat is het verschil tussen potgrond en substraat?

De samenstelling is heel anders. Potgrond bestaat immers niet uit gesteente, terwijl dat bij een substraat wel het geval is. In beide gevallen heb je de keuze uit verschillende soorten en varianten.

Hoe gebruik je Vulcastrat?

Wanneer je een kamerplant gaat poten, vul je eerst de plantenbak -of pot met een laagje Vulcastrat. Hierbij is het belangrijk dat de wortelkluit niet boven de rand van de bak of pot uitkomt. Vervolgens voeg je nog meer Vulcastrat toe, zodat de kluit helemaal is afgedekt.

4.3/5 - (3 stemmen)

One Comment

  1. Ik neem altijd een pot met waarin de kluit vd plant goed past. Niet te groot maar met voldoende ruimte om flink te groeien ik neem altijd een pot met even gat of kleine gaatjes erin
    Ik gebruik altijd hydrokorrels, een laag afhankelijk vd grootte vd plant. Bij een grote plant ongeveer 5 cm.
    Dan meng ik potgrond met perlite 2 a 3 handen potgrond, 1 hand perlite. Dat maakt de aarde leķer luchtig.
    Dan haal ik de plant uit kweekpot. Vaak zitten de wortels zo strak in elkaar dat ze de vorm vd kweekpot hebben, Soms moet ik de kweekpot zelfs loskloppen om het plantje eruit te krijgen.
    Om de wortel wat losser te krijgen, spoel ik ze af met een lauwe douche, de aarde aarde ertussen verdwijnt en dat scheelt al. Voorzichtig klop ik de wortels tegen de muur en masseer ik los ze met mijn handen zodat de wortels letterlijk meer lucht hebben. Daar na dep ik ze voorzichtig droog.
    Ik doe een laagje aarde op de hydrokorrels en daar zet ik mijn.plantj opl. Ik vul de pot mer de aarde en perlite de pot om de plant heen en druk de aarde redelijk stevig aan..
    De potgrond is vrij droog. Als je de plant water geeft, neemt de aarde geen vocht meer op en loopt het zo de pot weer uit.
    Daarom geef ik de plant altijd ëen badje. Ik zet de pot in een bakje water en laat dat 20 min. staan. Daarna is het bakje bijna tijd leeg, en is de aarde goed gehydrateerd en heeft het plantje voorlopig geen water meer nodig.
    Ik geef t een mooi plekje in indirect zonlicht met een schoteltje eronder. Na een paar uur
    controleer ik ff of er water in staat want planten houden niet van natte voeten.
    Zo, en nu het plantje rust geven, geen water, pas wanneer t weer nodig is en niet verplaatsen, want voor een plant is verpotten immers een heel avontuur.
    En als ik ernaar kijk en er na een paar weken nieuwe blaadjes zie verschijnen, dan wordt ik daar erg blij van.
    Dit is mijn manier om planten te verpotten. Ik vind het een leuk werkje en het maakt me zo blij als hij gaat groeien.
    Een heel verhaal maar ik wilde zo graag vertellen over mijn manier…
    Groetjes van connie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *