planten pergola

Een pergola is een echte eyecatcher in de tuin. Zo kan een pergola als een mooie boog dienen voor bij de voordeur, maar een pergola kan ook dienen als een schaduwrijke plek in de achtertuin. Een pergola staat mooi, chique en tegelijkertijd ook sfeervol. Toch is het nóg mooier als je een plant laat groeien tegen de pergola. Zo krijg je dat natuurlijke effect en kun je een romantisch en beschut sfeertje creëren. Welke planten geschikt zijn voor een pergola, zetten we hieronder voor je op een rij.

Klimplanten zijn perfect voor een pergola

Een pergola is een houten constructie wat meerdere functies kan hebben. Zoals net al werd benoemd, kan een pergola dienen als een boog, een schaduwplek of het kan gewoon een toevoeging zijn aan de tuin om meer hoogte te creëren. Een pergola maak je echter pas echt af door er een plant tegen aan te laten groeien. Sommige klimplanten zijn hier uitermate geschikt voor: denk bijvoorbeeld aan een klimmer zoals de kamperfoelie. Kamperfoelie geeft een kleurrijk effect aan de tuin, als ze eenmaal bloemen laten groeien. Daarnaast is ook blauwe regen een populaire plant als het gaat om een klimmer. Blauwe regen geeft in het bloeiseizoen mooie, blauwe bloemen af en geeft het typische Mediterraanse sfeertje. Verderop in de tekst zullen we nog meer planten en bloemen toelichten.

Bloeiende planten: kleur en geur

Voor meer kleur in de tuin, kun je bloeiende planten laten groeien tegen de pergola. Denk bijvoorbeeld aan rozen die geschikt zijn om te klimmen. Bovendien geven de meeste rozen ook een heerlijke geur af: een leuke win-winsituatie voor in de tuin! Ook kun je de kiwiplant tegen de pergola aan laten groeien. Deze plant geeft letterlijk deze heerlijke vruchten, mits de plant natuurlijk op de juiste plek staat. Ook zijn de passiebloem en witte druif populaire planten als het gaat om klimmers.

Bladplanten: hele jaar door groen

Wil je graag het hele jaar door genieten van een groene pergola, zonder dat er te veel kleur bij komt kijken? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de klimop. De klimop is een enorm snelle groeier en voor je het weet staat jouw pergola hier vol mee. Een pergola die volledig wordt omringd door een plant is immers iets wat veel mensen mooi vinden. 

Onderhoud en verzorging

Als je op zoek bent naar een plant voor jouw pergola, is het belangrijk om te kijken naar de manier van onderhoud en verzorging van de plant. Allereerst moet de plant op de juiste plek komen te staan: de ene plant wil vol in de zon, de andere niet. Bovendien kun je ook kijken naar de mate van beschutting en het geven van water. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid onderhoud die de plant van je vraagt. Moet je de plant bijvoorbeeld ieder jaar snoeien? En is de plant winterhard? Deze punten zijn belangrijk om de juiste plant te selecteren.

Veelgestelde vragen over planten voor de pergola

Welke planten zijn geschikt voor een pergola?

Klimplanten zoals Clematis, Kamperfoelie en Wisteria zijn populaire keuzes.

Hebben pergola planten veel zonlicht nodig?

Sommige, zoals Rozen, vereisen volle zon, terwijl anderen schaduw verdragen.

Hoe snel groeien klimplanten op een pergola?

Dit varieert; sommige groeien snel (bijv. Klimop), anderen langzamer.

Hebben deze planten veel onderhoud nodig?

Afhankelijk van de soort; sommige vereisen regelmatig snoeien en water geven.

Kunnen pergola planten in potten groeien?

Ja, maar zorg voor voldoende ruimte en voeding.

Hoe train ik planten om over een pergola te groeien?

Gebruik geleidingsdraden of roosters en leid de planten tijdens hun groei.

Zijn er winterharde planten voor pergola’s?

Ja, zoals Klimop en bepaalde soorten Clematis.

Kunnen fruitdragende planten op een pergola groeien?

Ja, bijvoorbeeld druiven of kiwi’s kunnen geschikt zijn.

Wat is de beste tijd om pergola planten te planten?

Vroeg in het voorjaar of de herfst, afhankelijk van de plantensoort.

Kunnen pergola planten helpen bij privacy?

Ja, dichte klimplanten zoals Klimop kunnen privacy bieden.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *