water besparen tips tuin

De Nederlandse zomers worden steeds warmer en de planten in de tuinen vragen daarom steeds meer aandacht van je. De planten moeten natuurlijk niet uitdrogen. Daarom is het belangrijk om voldoende water te geven aan jouw planten, maar het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Aan de andere kant is namelijk waterbesparing heel belangrijk. Hoe je water kunt besparen in de tuin, zetten we hieronder voor je op een rij in de tips. 

Tip 1: Plant planten die weinig water nodig hebben

Een aantal buitenplanten hoeven niet heel veel water te krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld planten die in de volle grond worden geplaatst, beter tegen een slokje water minder dan planten die in een pot staan. Bovendien kunnen een aantal planten sowieso goed tegen minder water. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ijzerhard, de zonnebloem en de sering. Ook de lavendel, olijfboom en vetplanten kunnen goed tegen weinig water. Het betekent natuurlijk niet dat je deze volledig kunt vergeten.

waterbesparing tuin

Tip 2: Efficiënte irrigatiemethoden

Daarnaast kun je nadenken over effectieve irrigatiemethoden. Denk bijvoorbeeld aan een druppelslang die je tussen de planten kunt leggen. In zo’n slang zitten allerlei kleine gaatjes die regelmatig een drupje water doorlaten, die vervolgens terechtkomen bij jouw planten. Zo voorkom je dat je te veel water in een keer geeft en kun je meer grip krijgen over hoeveel water je daadwerkelijk aan jouw planten geeft.

Tip 3: Het juiste moment voor water geven

Ook is het belangrijk om te weten wat de juiste momenten zijn om water te geven in de zomer. Zo is het bijvoorbeeld goed om te voorkomen dat je water geeft in de volle zon. Het water verdampt niet alleen snel, de kans is ook aanwezig dat de planten gaan verbranden. Het is daarom verstandig om water te geven als de zon niet schijnt. Denk bijvoorbeeld aan de vroege ochtend of de late avond.

Tip 4: Mulchen om vocht vast te houden

Je kunt ook overwegen om jouw tuin te mulchen. Door te mulchen, leg je als het ware een extra laagje over de bodem van de tuin. Mulch kan bestaan uit verschillende soorten materialen en kan verschillende voordelen bieden. Zo kan mulch zorgen voor voedingsstoffen voor de planten, maar kan het ook helpen om water te besparen. Door te mulchen, kan het namelijk zijn dat het vocht minder snel gaat verdampen.

Tip 5: Regenwater opvangen

Het opvangen van regenwater is een goede manier om water te besparen. Je kunt met een regenton namelijk regen opvangen en dat vervolgens weer geven aan jouw planten, zodat je niet het water uit de kraan hoeft te pakken om water te kunnen geven aan jouw planten. Bovendien is regenwater ook beter voor de planten, aangezien er in regenwater natuurlijk geen kalk en andere stoffen zit. Je kunt kiezen om regenwater op te vangen met een regenton, maar er bestaan natuurlijk ook andere potten of containers waarmee je dat kunt doen.

Veelgestelde vragen over het besparen van water in de tuin

Waarom is water besparen in de tuin belangrijk?

Het helpt om waterbronnen te behouden en vermindert de waterrekening.

Welke planten zijn droogtetolerant?

Planten zoals lavendel, salie, en vetplanten hebben minder water nodig.

Wat is efficiënte irrigatie?

Druppelirrigatie en soaker-slangen zijn efficiënter dan traditionele sproeiers.

Wat is het beste tijdstip om de tuin water te geven?

Vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te minimaliseren.

Hoe helpt mulchen bij waterbesparing?

Mulch houdt vocht vast en vermindert de behoefte aan water.

Kan ik regenwater gebruiken voor de tuin?

Ja, door regenwater op te vangen in regentonnen.

Hoe kan ik mijn gazon waterbesparend onderhouden?

Minder vaak water geven en het gras iets langer laten groeien.

Zijn er waterbesparingstips voor containerplanten?

Gebruik waterabsorberende kristallen en geef alleen water als nodig.

Hoe kan ik mijn familie betrekken bij waterbesparing?

Leer hen over het belang en praktische methoden van waterbesparing.

Zijn er technologieën die helpen bij waterbesparing in de tuin?

Ja, zoals timers en vochtsensoren die het watergebruik automatiseren.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *