kamerplant in bloei

Huh, zie je dat goed: een kamerplant die in bloei staat? Bij sommige planten is het zelfs een bijzonder fenomeen dat er ineens bloemen in de plant verschijnen. Het is overigens wel een goed teken: vaak laat de plant zien dat hij gelukkig is. Maar, wat moet je eigenlijk doen als een plant in bloei staat? Hieronder lees je meer.

Blije plant

Eigenlijk kunnen bijna alle planten groeien. Toch is het een bijzonder fenomeen als dit bij jou in huis gebeurt, aangezien het binnenklimaat hier eigenlijk niet geschikt voor is. Wanneer je toch een bloempje hebt gespot in jouw plant is dit een teken dat ze het helemaal fijn vinden bij jou in huis. Dat is een goed teken!

Per plant verschillend

Een bloem is een mooi verschijnsel in jouw plant. Het geeft net wat meer kleur aan jouw interieur en natuurlijk is het leuk om te kunnen genieten van deze bloem. De ene plant bloeit klein en schattig, de andere bloem groeit heel uitbundig. Ook kan het per plant verschillen hoe lang deze in bloei staat. De ene plant laat het hele jaar door bloemen zien, terwijl het bij de andere plant al na een paar dagen gebeurd is. 

Zo geniet jij zo veel mogelijk van de bloemen

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van jouw bloeiende plant. Het is daarom wel van groot belang om met een aantal onderhoudstips rekening te houden. Zo moet je niet aan de knoppen van jouw plant zitten, ook al is dat misschien verleidelijk. Ook moet je de plant laten staan op zijn huidige plek. Wanneer je de plant verplaatst, verplaats je ook de lichtinval. Dit kan schadelijk zijn voor de plant en dus ook voor de bloemen. 

Vertroetel de plant na de bloeifase

Is de bloem uitgebloeid? Haal deze dan zo snel mogelijk weg. Dit omdat er geen onnodig veel energie naar de bloem gaat, die de plant eigenlijk net zo goed zelf goed kan gebruiken. Wanneer je de uitgebloeide bloem weghaalt kan de energie weer naar de moederplant zelf en stimuleer je de plant om volgend jaar nog meer bloemen te ontwikkelen. Bovendien kun je de plant na de bloeifase voorzien van een verse scheut potgrond, of een slokje plantenvoeding.

Veelgestelde vragen

Waarom bloeit mijn kamerplant?

Als een kamerplant in bloei staat, laat hij zien dat-ie gelukkig is.

Welke kamerplanten kunnen bloeien?

In principe kunnen alle kamerplanten in bloei staan, maar dit komt eigenlijk bijna niet voor. Kamerplanten die over het algemeen makkelijk kunnen bloeien, zijn de orchidee, bromelia, lepelplant, flamingoplant en de lipstickplant.

Hoelang staat mijn kamerplant in bloei?

Hoelang jouw kamerplant in bloei staat, verschilt per plant. Zo kan bijvoorbeeld een orchidee het hele jaar in bloei staan, terwijl de andere plant binnen een paar dagen al is uitgebloeid.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *