Heb jij een balkon, maar vind je hem nog een beetje saai? Dan zijn planten een erg goede oplossing. Planten hebben verschillende voordelen, zo ook het decoreren van een relatief leeg balkon. Maar welke planten zijn nou het beste voor op het balkon? Hieronder lees je alles over de beste planten voor op jouw balkon.

Potten

Natuurlijk moet je wel plek hebben waar de planten in kunnen groeien. Denk hierbij aan hangpotten, stapotten maar natuurlijk ook bloembakken. Zorg er altijd voor dat deze voorzien zijn van luchtige en fijne potgrond.

Zodra je de potten hebt voorzien van potgrond kun je gaan kijken welke planten je in welke pot gaat doen. Er kunnen veel verschillende soorten planten op het balkon staan. Vaak wordt er gedacht dat balkonplanten alleen voor decoratieve doeleinden worden neergezet, maar niets is minder waar. Je kunt natuurlijk ook moestuinplanten op je balkon neerzetten. 

Zon

Er zijn veel verschillende planten die verschillende vereisten hebben zodat ze goed groeien. De stand van de zon is daarom erg belangrijk om te weten. Zit je balkon op het oosten dan weet je dat je veel ochtendzon hebt.

Heb je een balkon op het zuiden dan kun je ervan uitgaan dat de planten in de middag het wat zwaarder te verduren gaan krijgen. Dit omdat de zon in de middag, vooral in de zomer, erg heet is. Zorg er dus voor dat je precies weet welke verzorging en vereisten de plant nodig heeft voordat je hem op je balkon zet.

Geschikte planten voor op jouw balkon

Populaire balkonplanten

Er zijn veel planten die worden gebruikt op het balkon. De populairste balkonplanten voor in een pot of bak zijn siergrassen, dit omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en ook nog eens zorgen voor een fijn en gezellig effect.

Daarnaast worden heuchera, hosta en kuiflelie ook vaak gebruikt voor op het balkon. Wil jij planten in een bloembak zetten dan worden hiervoor vaak begonia’s, margrieten en viooltjes gebruikt. Je kunt met veel verschillend perkgoed mooie dingen bereiken. Het is maar net wat je wil!

Veelgestelde vragen

Welke planten kunnen in de volle zon op het balkon staan?

Geraniums zijn sterke planten en kunnen zeker in de zon staan. Ook lavendel, petunia’s en rozen zijn prima planten voor op je balkon in het zonnetje.

Welke planten kunnen in de schaduw op het balkon staan?

Heb je een balkon in de schaduw? Dan kun je beter kiezen voor planten zoals de begonia, vlijtig liesje of vingerhoedskruid.

Welke planten kunnen in een pot staan?

Op een balkon moet je natuurlijk planten in een pot plaatsen. Planten die hier goed tegen kunnen zijn bijvoorbeeld de lavendel, siergras en de buxus.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *