De vingerhoedskruid heeft zijn naam te danken aan zijn bloemen in de vorm van een vingerhoedje. Bijen en hommels zijn dol op deze plant en slurpen zichzelf vol met nectar. Al met al is de vingerhoedskruid een mooie verschijning in jouw tuin en je zult ze waarschijnlijk ook weleens tegenkomen tijdens een boswandeling.

Oorsprong

Wij Nederlanders mogen trots zijn op de vingerhoedskruid, want daar komt deze plant voor. Je kunt ze onder andere spotten in Limburg en in de Achterhoek. Ook is de vingerhoedskruid in andere delen van Europa te zien, waaronder in België. De vingerhoedskruid wordt ook wel digitalis purpurea genoemd.

Vermeerderen

Je kunt zaden van de vingerhoedskruid zaaien in eind mei, juni, juli of augustus. Zo ben jij volgend jaar in het bezit van deze plant, alleen maakt deze plant nog geen bloemen aan. Daar moet je nog een jaar langer op wachten. Bedek het zaad niet met grond, want de zaden hebben licht nodig om te kunnen groeien. 

Verzorging

Bij zonnige dagen verlangt de vingerhoedskruid naar water en je mag hem zo nu en dan flink besproeien met water. Daarnaast groeit deze het beste in de zon of halve schaduw. Als deze in de schaduw staat, zal hij helaas minder bloemen aanmaken. Daarnaast maakt het de vingerhoedskruid niet echt uit in welke grond hij staat. Zo lang het overtollige water maar weg kan spoelen.

Groei en bloei

De vingerhoedskruid kan wel dertig tot 150 centimeter groot worden. Bovendien kunnen de bladeren een grootte krijgen van veertig centimeter. De plant staat in bloei van mei tot oktober en zal roze, paarse of witte bloemen creëren met donkere vlekjes. Daarnaast is de Vingerhoedskruid een winterharde plant: hij kan wel temperaturen aan van -25 graden. 

Snoei

Je hoeft de vingerhoedskruid niet te snoeien. Deze plant zaait zichzelf makkelijk uit als de bloemen op de bodem vallen en wel duizenden zaden verspreiden. Als je bent uitgekeken op de plant, moet je de uitgebloeide bloemen weghalen. Let erop dat deze plant giftig is: draag daarom altijd handschoenen als je aan de plant komt.

Lijst met de beste 7 vingerhoedkruid aanbiedingen

Veelgestelde vragen

Is Vingerhoedskruid goed voor bijen?

Het vingerhoedskruid is zeer aantrekkelijk voor bijen, vanwege de vele bloemen. Echter is de plant wel giftig voor mensen.

Kan Vingerhoedskruid in de volle zon?

Ja, de plant kan goed tegen volle zon. Lichte schaduw is ook niet heel erg.

Hoeveel Vingerhoedskruid per m2?

Een vaste plantafstand is belangrijk, houd bijvoorbeeld 30 cm tussen iedere plant. Dit betekent ongeveer 8 tot 11 planten per m2.

5/5 - (1 stemmen)