calathea in beige pot

De calathea heeft niet zo’n leuke bijnaam. Hij wordt namelijk door veel plantenliefhebbers ook wel ‘dramathea’ genoemd, omdat het een lastige plant is om te verzorgen. Gelukkig kun jij met het onderstaande verzorgingslijstje prima uit de wortels, uh… voeten komen met deze plant.

Oorsprong

De calathea is een familielid van de Marantaceae. Deze familie is afkomstig uit Zuid-Amerika en het Amazonegebied. Hier is hij voornamelijk te vinden op plekjes in de schaduw. Hij wordt ook wel de ‘living plant’ genoemd, omdat de bladeren van deze plant sluiten wanneer het donker begint te worden. Grappig, toch?

Dier- en kindvriendelijk

Gelukkig is de calathea niet giftig.

Water

Omdat de calathea uit een regenwoud komt, houdt hij wel van een slokje water en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de bladeren gaan hangen mag je hem weer wat water geven, evenals de bladeren beginnen te krullen.

Licht

De calathea wil graag een plekje bemachtigen waar niet te veel licht komt; halfschaduw dus. Wanneer hij te veel licht ontvangt zullen de bladeren snel dor en bruin worden.

Voeding

Een keer in de twee weken mag de calathea wel wat voeding krijgen. Doe dit wel in de zomer. Als je voeding geeft in de winter kan de plant zelfs doodgaan.

Verpotten

Een keer in de twee jaar mag de calathea ook een nieuw huisje ontvangen. Na die twee jaar heeft de plant al zijn voedingsstoffen opgegeten en hebben de wortels waarschijnlijk niet genoeg ruimte om nog verder te groeien. De nieuwe pot mag twintig procent groter zijn dan de oude. 

Lijst met de 10 beste Calathea aanbiedingen

Pagina beoordelen?