wateroverlast in tuin

Heb je na een regenbui last van veel water in de tuin? Dat is erg vervelend, maar gelukkig is er wel een oplossing te vinden. Hieronder bespreken we wat je kunt doen als je last hebt van wateroverlast in de tuin.

Wateroverlast in de tuin

Wateroverlast in de tuin kan je merken op verschillende manieren. Zo kan het zijn dat het gazon of een border gaat overstromen, of kan het zijn dat er plassen water op de bestrating komen te staan. Het kan natuurlijk ook zijn dat het grondwater omhoog komt. Je kunt ook merken dat je wateroverlast in de tuin hebt als planten beschadigd worden door bijvoorbeeld langdurige vochtigheid. De planten die hier niet tegen kunnen, kunnen er zo minder florissant uit komen te zien. 

Stappen om wateroverlast aan te pakken

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om wateroverlast aan te pakken. De stappen die je zouden kunnen helpen, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Zorg ervoor dat de afwatering goed zit. Zorg ervoor dat er genoeg helling in jouw tuin zit, zodat het water kan aflopen richting bijvoorbeeld de put aan de straat. Je kunt ook een afvoerputje in de tuin aanleggen dat aangesloten zit aan het riool. Je kunt ook regentonnen of een regenwatertank installeren in de tuin. Dit kan tegelijkertijd het overtollige regenwater opvangen, maar het kan er ook voor zorgen dat het regenwater kunt hergebruiken. 

2. Je kunt gebruikmaken van verschillende waterdoorlatende materialen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de tegels, stenen en stukken beton laat vervangen door waterdoorlatende materialen zoals een gazon. Je kunt ook kiezen voor grind, dat je bijvoorbeeld kunt verwerken in een paadje.

3. Zet planten in de tuin die veel water kunnen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan planten die goed gedijen in een natte grond, zoals de hortensia of de es. Sowieso kunnen planten ervoor zorgen dat het wateroverlast in de tuin verminderd kan worden. Planten vangen het water op en zorgen ervoor dat het naar de grond gaat. Zorg er daarom voor dat je geen grijze tuin hebt die vol ligt met tegels, maar creëer juist een groene tuin zodat het overtollige regenwater ergens heen kan. 

4. Je kunt ook drainage aanleggen in de tuin. Door drainage aan te leggen, zorg je ervoor dat het overtollige water naar het riool gaat. Zoals net al kort werd benoemd, kun je bijvoorbeeld een afvoerputje in de tuin aanleggen dat naar het riool gaat. Met drainage kun je ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van water in de tuin, op een vrij eenvoudige manier. Wel is het belangrijk om deze drainagebuizen en andere voorzieningen goed te onderhouden, zodat het water soepel blijft weglopen.

Planten die goed tegen water kunnen

Als je een tuin wil aanleggen met veel groen, maar je hebt wel een vochtige tuin, dan is het goed om te weten welke planten goed tegen water kunnen. We sommen hieronder een aantal planten op die goed kunnen tegen vochtige wortels.

  1. Zoals net al werd benoemd, kan de hortensia goed tegen natte voeten. Een hortensia kun je kennen van de mooie bloemen die het geeft, in verschillende kleuren en vormen. Zo kun je bijvoorbeeld de bolhortensia of de pluimhortensia planten voor een mooi en kleurrijk effect.
  2. Naast de hortensia kunnen ook bepaalde siergrassen goed tegen vochtige grond, zoals de pampasgras. Deze grassoort kan mooi in bloei staan: in dat geval komen er prachtige, grote pluimen uit de plant. Zorg er wel voor dat je kiest voor de juiste grassoorten die goed tegen water kunnen: een pampasgras kan dat wel, maar bijvoorbeeld een lampenpoetsersgras wat minder.
  3. Ben je op zoek naar een boom die goed tegen vochtigheid kan? Dan kun je kiezen voor een es. De es is een mooie boom met kleine, sierlijke bladeren.

Veelgestelde vragen over wateroverlast in de tuin

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van wateroverlast in de tuin?

Oorzaken kunnen variëren van slechte afwatering, verstopte goten en leidingen, tot hevige regenval en hoge grondwaterstanden.

Hoe kan ik vaststellen of mijn tuin last heeft van wateroverlast?

Let op plassen water die niet weglopen, verzadigde grond die lang nat blijft na regen, en schade aan planten en structuren door overmatig vocht.

Wat zijn effectieve manieren om wateroverlast in de tuin te verminderen?

Verbeter de afwatering door gebruik te maken van afvoergoten, regentonnen, en waterdoorlatende materialen zoals grindtegels. Creëer ook regenwateropvanggebieden zoals regentuinen en gebruik drainageoplossingen indien nodig.

Moet ik professionele hulp inschakelen om wateroverlast in mijn tuin aan te pakken?

Afhankelijk van de ernst van de situatie kan het raadzaam zijn om een professional in te schakelen voor advies en hulp bij het ontwerpen en implementeren van effectieve oplossingen.

Zijn er planten die goed gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen helpen bij het absorberen van overtollig water?

Ja, planten zoals moerasplanten, waterminnende grassen en wilgen kunnen goed gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen helpen bij het absorberen van overtollig water.

Kan ik mijn gazon redden als het regelmatig overstroomt?

Ja, door het gazon te beluchten, te verticuteren en de bodem te verbeteren met organisch materiaal, kan de afvoer en wateropname van het gazon verbeteren.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn beplanting lijdt onder wateroverlast?

Vermijd overbeplanting en zorg voor voldoende ruimte tussen planten om de luchtstroom te bevorderen. Kies ook planten die goed bestand zijn tegen natte omstandigheden.

Is het veilig om zelf afvoer- en drainageoplossingen te installeren?

Het installeren van eenvoudige afvoer- en drainageoplossingen zoals afvoergoten en regentonnen kan veilig zijn voor doe-het-zelvers. Voor complexere systemen is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn tuin een modderpoel wordt na hevige regenval?

Door het aanleggen van waterdoorlatende paden, het plaatsen van grindbedden en het creëren van regenbedden of -tuinen, kan het water beter worden afgevoerd en kan moddervorming worden voorkomen.

Zijn er wettelijke voorschriften waarmee ik rekening moet houden bij het aanpakken van wateroverlast in mijn tuin?

Het is raadzaam om lokale regelgeving en voorschriften met betrekking tot afwatering en grondwaterstand te raadplegen voordat je ingrijpende veranderingen aanbrengt in je tuin.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *