Dieffenbachia

Kamerplanten zijn natuurlijk echte eyecatchers, maar wist jij dat kamerplanten ook erg giftig kunnen zijn voor zowel dier als mens? Het is daarom erg belangrijk dat je dit weet, je wilt natuurlijk niet voor nare situaties komen te staan. Hieronder bespreken wij verschillende populaire planten die toch niet helemaal zonder risico zijn. 

Monstera

Misschien wel een van de populairste kamerplanten van het moment is niet zo risicoloos als dat hij er misschien uitziet. De Monstera is namelijk erg giftig. Voor zowel mens en dier is de Monstera giftig. Voor dieren is het net even een tikkeltje erger: het binnenkrijgen van een blad van een Monstera kan namelijk zelf ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter overlijdt. 

Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom is het belangrijk dat deze prachtige plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft. Bij mensen kan het binnenkrijgen van een Monstera blad en het sap op de huid zorgen voor zwelling en uitslag. 

Dieffenbachia

Ook de Dieffenbachia is ontzettend giftig, misschien wel de meest giftige kamerplanten onder ons. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je deze plant uit de buurt houdt van kinderen en huisdieren. Ook opletten bij het snoeien en verzorgen van de plant. Het sap van de Dieffenbachia op de huid kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van een branderig gevoel, brandwonden en ook nog eens ontstekingen en blaren. 

Daarnaast wil je het sap van de Dieffenbachia ook echt niet binnen krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat je last krijgt van ademhalingsproblemen, problemen met praten, buikpijn en braken en kans op blijvende schade aan het hoornvlies van de ogen. Ook bij dieren kan dit zorgen voor kwijlen, een opgezette tong, overgeven, diarree of koorts. Zorg er dus voor dat jouw prachtige Dieffenbachia niet in bereik van kinderen of huisdieren staat.

Sansevieria

De Sansevieria is een erg gemakkelijke plant. Toch zitten er aan de Sansevieria aardig wat risico’s, alhoewel het wel een milde giftige plant is. Zodra een mens of dier het sap van de Sansevieria binnenkrijgt kan je last krijgen van stuiptrekkingen, zwelling in keel en mond, overgeven of diarree en een bleke tong en tandvlees. Dit is voor zowel dieren en mensen hetzelfde. Zorg er dus voor dat kinderen en dieren niet bij deze plant terecht kunnen. 

Caladium

De Caladium is een erg bijzondere plant, hij is namelijk voorzien van prachtige patronen op de bladeren. Wel is het belangrijk om te weten dat deze plant ook niet geheel risicoloos is. Bij inname van de plant kan je namelijk last krijgen van zwellingen in mond en keel. Dieren krijgen last van kwijlen, moeite met slikken en braken. Zorg er dus voor dat deze eyecatcher niet in contact komt met jouw dieren en kinderen. 

Planten kunnen dus erg giftig zijn. Ben je toch in een situatie gekomen waar je het sap van een plant binnen hebt gekregen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een (dieren)arts. 

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen zodra je plantensap binnen hebt gekregen?

Blijf in de buurt bij het dier en zodra hij aparte symptomen vertoont, moet je zo snel mogelijk een (dieren)arts raadplegen. 

Hoe kun je voorkomen dat dieren de plant binnen krijgen?

Allereerst kun je ervoor kiezen om geen planten in huis die halen die giftig zijn voor dieren. Daarnaast kun je natuurlijk ook de planten hogerop zetten, zodat ze hier niet bij komen.

Welke plant is heel giftig?

De Dieffenbachia is misschien wel de giftigste kamerplant die er is.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *