twee mensen die kijken naar hun plant met een plantenspuit in de hand

Iedereen heeft wel een plantenspuit in huis, dit omdat een plantenspuit voor veel dingen handig is, denk hierbij bijvoorbeeld aan het sprayen van je haar. Toch heeft een plantenspuit een doel, het sproeien van jouw plant. Maar waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk om jouw kamerplant af en toe te besproeien? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Positief effect op beestjes

Allereerst is het belangrijk om jouw plant te besproeien, aangezien dit een positief effect heeft op beestjes en verschillende ziektes. Beestjes zoals spint en trips komen relatief vaak voor en wil je natuurlijk zien te voorkomen. Het spuiten van jouw planten zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid van jouw plant hoger wordt en dit is iets wat beestjes absoluut niet fijn vinden. Wil jij beestjes dus zien te voorkomen, besproei jouw plant zo’n drie keer in de week. 

Stof

Vaak komt er een stoflaag op spullen die stil liggen of staan, zo ook bij planten. Wil jij dit voorkomen, dan is het belangrijk om jouw plant te besproeien. Een stoflaag is niet alleen lelijk, maar ook nog eens schadelijk. Het kan namelijk zo zijn dat de bladmondjes van jouw plant verstopt raken. Dit is iets wat je niet wilt hebben, aangezien de bladeren van jouw plant dan erg lelijk kunnen worden. 

Welke planten kun je besproeien?

Niet alle planten kun je sproeien, maar de onderstaande planten houden zeker wel even van een douchebeurt.

Het is belangrijk om te onthouden dat planten met witte vlekken/stippen je beter niet kunt besproeien. Dit omdat dit ervoor kan zorgen dat de witte vlekken bruin kleuren en dit is iets wat je natuurlijk niet wilt. Ook zijn er planten die fluweelachtig/harig eruit zien, ook deze kun je beter niet besproeien. Hier houden ze namelijk absoluut niet van. 

Veelgestelde vragen

Waar moet je plant mee besproeien?

Je kunt ervoor kiezen om jouw plant met kraanwater te besproeien, wel heb je dan kan op kalkvlekken op het blad. Daarom raden wij aan om jouw plant met regenwater te besproeien. 

Wat zijn de voordelen van een hoge luchtvochtigheid bij planten?

Het voorkomen van beestjes en ziektes en een positief effect op de groei van jouw plant. 

Is het besproeien van jouw plant verplicht?

Nee, het is niet verplicht, toch raden wij het wel aan om te doen. Allereerst omdat een dikke stoflaag er natuurlijk niet fijn uitziet, maar ook omdat de bladmondes van jouw plant dicht kunnen gaan zitten. Hierdoor zullen de bladeren van jouw plant lelijk worden, dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *