zelf droogbloemen maken

Droogbloemen zijn helemaal hip in het interieur. Een bosje droogbloemen gaat natuurlijk een stuk langer mee dan een vers boeket én het staat nog eens gezellig ook. Helaas zijn droogbloemen wel aan de prijzige kant wanneer je deze in de winkel wil kopen. Gelukkig kun je ook heel eenvoudig zelf bloemen uit eigen tuin drogen. Welke bloemen daarvoor perfect zijn en hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Deze bloemen kun je zelf drogen

Heb je een aantal planten of bloemen van de onderstaande lijst in jouw tuin staan? Knip een paar takjes af van deze plant en vervolgens kun je genieten van een mooi gedroogd bosje bloemen uit eigen tuin.

Methoden om bloemen te drogen

Heb je wat mooie bloemen uit jouw tuin geplukt? Dan kun je beginnen met aan het leuke proces: bloemen drogen. Er bestaan meerdere methoden die je hiervoor kunt volgen.

  1. Op de kop hangen: Je kunt de takken aan elkaar binden door middel van een touwtje. Vervolgens kun je het bosje op de kop hangen, bijvoorbeeld aan een haakje of een spijker. Het is belangrijk om voor een droge plek te kiezen, bijvoorbeeld in de kelder, in een kast of bij de verwarming. Hierdoor zal het bosje nog sneller drogen en zullen de bloemen beter hun kleur behouden.
  2. In een boek: Een andere manier om bloemen te drogen is door middel van een boek. Je legt een bloem op een stukje keukenpapier en legt er vervolgens een nieuw velletje keukenpapier overheen. Vervolgens leg je dit pakketje in een boek, zodat de bloemen droog worden geperst. Wellicht moet je de velletjes keukenpapier vervangen na een aantal dagen. De bloemen zullen na ongeveer vier weken gedroogd zijn.
  3. In de magnetron: Wil je binnen no time kunnen genieten van een boeket droogbloemen? Dan kun je de bloemen laten drogen in de magnetron. Ook hierbij heb je twee velletjes keukenpapier nodig. Leg tussen deze vellen de bloemen, en leg dit pakketje in de magnetron. Leg bovenop de bloemen een zwaar voorwerp dat hittebestendig is, zoals een bord. Vervolgens doe je de magnetron aan. 

Voor kleine bloemen is dat zo’n dertig seconden, voor grote bloemen zo’n drie minuten. Haal na deze tijd het zware voorwerp van het pakketje, en doe de magnetron opnieuw aan voor dertig seconden. Laat de bloemen daarna nog even rusten en jouw boeketje droogbloemen is klaar. 

Zo maak je een mooi boeket van droogbloemen

Veelgestelde vragen

Welke bloemen kun je drogen? 

Onder andere dahlia’s, rozen, gipskruid, hortensia’s en lavendel kun je zelf drogen.

Hoe droog je bloemen?

Er zijn meerdere manieren waarop je bloemen kunt drogen. Zo kun je een bosje bloemen op de kop hangen, warm maken in de magnetron of platdrukken in een boek. Beide methoden werken goed, zodat jij kunt genieten van een mooi bosje gedroogde bloemen.

Hoe behoud je de kleur van droogbloemen?

Als je wil dat de droogbloemen zijn kleur behouden, is het belangrijk om de bloemen zo snel mogelijk te drogen. Een snelle methode om bloemen te drogen is in de magnetron.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *